1. این پایگاه به ثبت ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران رسیده است.

    مهمان عزیز سپاس بابت بازدید شما از تالار گفتگوی دهه هفتادی ها.

    عضویت در انجمن رایگان بوده و برای عموم باز میباشد . با صرف 30 ثانیه یکی از اعضای دهه هفتادی ها شوید .

مرجع کامل تغذیه در دوران بارداری

شروع موضوع توسط MahD!ye ‏Sep 22, 2013 در انجمن تغذیه دوران های مختلف

  1. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    [​IMG]

    7 قانون طلائي تغذيه در دوران بارداري


    1. حتي اگر تغذيه خوبي داشته‌ايد رژيم غذائي خود را متعادل‌تر كنيد.

    تقريبا" همه بانوان باردار به مقادير بيشتري پروتئين، بعضي از انواع ويتامين‌ها و مواد معدني مانند اسيد فوليك و آهن و كالري براي دريافت انرژي نياز دارند. غذاهاي آماده را محدود كنيد زيرا آنها فقط حاوي مقادير زيادي كالري بدون ارزش غذائي هستند.
    به خاطر داشته باشيد كه معناي بهتر خوردن هميشه بيشترخوردن نيست. شايد تعجب كنيد اما شما فقط روزانه به 300 كالري بيشتر از قبل نياز داريد يعني در كل 2500 كالري روزانه. خيلي راحتتر از آن چيزي كه فكر مي كنيد اين 300 كالري اضافه به بدن شما مي رسد.
    2. از خوردن گوشت و ماهي خام و پنيرهاي نرم بپرهيزيد.

    مطلقا" به غذاهاي دريائي خام مثل سوشي خام يا صدف نزديك نشويد. همچنين از شير پاستوريزه نشده، پنيرهائي مانند كامبرت و فتا، گوشتهاي كم پخته شده يا خام پرهيز كنيد. بعضي از انواع ماهي شامل متيل جيوه مي باشند تركيبي كه به نظر مي رسد در دوز بالا براي مغز در حال رشد جنين و فرزند شما خطرناك است. توصيه اين است كه مصرف ماهي تن و نيز انواع كنسرو ماهي را به 340 گرم (معادل دو وعده) در هفته محدود كنيد. در ضمن مراقب نظافت آشپزخانه‌تان باشيد. همه موارد بالا مي توانند منبع باكتري بوده و به فرزند متولد نشده شما آسيب برسانند.
    نوشيدن الكل در زمان حاملگي مي تواند باعث آسيبهاي فيزيكي، اختلالات يادگيري و مشكلات احساسي در فرزند شما شود. بنابراين تعداد زيادي از متخصصين توصيه مي كنند كه در تمام دوران بارداري از خوردن مشروبات الكي خودداري كنيد.
    همچنين شما بايد از خوردن نوشيدني‌هاي كافئين دار تا حد امكان بپرهيزيد. ممكن است كه تحمل اين روشهاي تغذيه‌اي درماههاي اول براي شما خيلي ناخوشايند و سخت باشد اما توجه داشته باشيد كه بعضي از مطالعات نشان داده اند كه دريافت بيش از 4 فنجان قهوه در روز مي تواند باعث سقط، وزن كم نوزاد و حتي مرده زائي شود. كافئين در چاي، كولاها، شكلات و نوشيدني هاي غير الكلي و كاكائو نيز وجود دارد. به جاي اينها دم كرده هاي بدون كافئين بياشاميد. البته بهترين روش اين است كه از نوشيدنيهاي سالمتر مثل شير كم چربي، آب ميوه هاي خالص و يا يك ليوان آب با چند قطره ليمو استفاده كنيد.
    3. از قرص هاي ويتامين و مواد معدني استفاده كنيد.

    در يك دنياي ايده آل و كامل، بدون وجود تهوع‌هاي صبحگاهي و ويارهاي شديد، يك برنامه غذائي خوب و كامل بايد شامل كليه موادي باشد كه شما در دوران بارداري به آن نياز داريد. اما در دنياي واقعي ما، دريافت قرص‌هاي ويتامين به همراه مواد معدني مي تواند تضمين‌كننده اين باشد كه شما همه مواد غذائي مورد نياز خود را دريافت مي‌كنيد. مطمئن شويد كه داروي شما حاوي 600 تا 800 ميكروگرم اسيد فوليك است زيرا كمبود اين ويتامين گروه B‌ مي تواند باعث نقايصي در لوله عصبي جنين مانند اسپاينا بيفيدا شود. در ماههاي بعد شما معمولا احتياج به دريافت آهن و كلسيم خواهيد داشت تا مطمئن شويد كه مقادير مورد نياز از اين مواد را دريافت مي‌كنيد.
    افرادي كه رژيم گياهخواري داشته و يا مشكل پزشكي خاصي مانند ديابت، ديابت حاملگي، كم خوني و سابقه تولد نوزاد با وزن پايين را دارند بايد با پزشك‌شان در مورد نوع ويتامين ها و مواد معدني مورد نياز خود مشورت كنند.
    همواره به خاطر داشته باشيد كه بيشتر هميشه بهتر نيست. از خوردن مقادير زياد ويتامين ها و مواد معدني بپرهيزيد زيرا اين عمل مي تواند به فرزند در حال رشد شما آسيب بزند.
    4. در دوران حاملگي رژيم نگيريد.

    رژيم گرفتن در دوران حاملگي به شدت براي شما و جنين‌تان خطرناك است. بسياري از رژيم هاي كاهش وزن همراه با كاهش دريافت آهن، اسيد فوليك و بسياري از ويتامينها و مواد معدني مورد نياز مي باشد. به ياد داشته باشيد كه افزايش وزن يكي از نشانه هاي مهم حاملگي طبيعي است. احتمال به دنيا آوردن نوزاد سالم در بانواني كه خوب غذا خورده و افزايش وزن طبيعي دارند بيشتر است. بنابراين اگر شما با خوردن غذاهاي تازه و سالم و مقوي در حال اضافه كردن وزن هستيد نگران نشويد، شما باز هم بزرگتر و چاق تر خواهيد شد.
    5. توجه داشته باشيد كه به تدريج افزايش وزن پيدا كنيد.

    به طور كلي، اگر وزن شما پيش از حاملگي مناسب بوده شما بايد بين 11تا 15 كيلو گرم اضافه وزن پيدا كنيد. اگر شما كمي كمبود وزن داشته ايد مي توانيد قدري بيشتر مثلا 5/12 تا 18كيلوگرم وزن اضافه كنيد و اگر وزنتان بالا بوده بايد قدري كمتر و بين 7 تا 5/11 كيلوگرم وزن اضافه كنيد. اگر شما كوتاه قد هستيد (157 سانتيمتر و يا كمتر) يا در دوران نوجواني هستيد و يا بيشتر از يك جنين داريد بايد در مورد افزايش وزن مناسب با پزشك خود مشورت كنيد. اين كه چه زماني افزايش وزن پيدا كنيد تقريبا" به اندازه ميزان آن مهم است. كمترين اضافه وزن بايد در سه ماهه اول باشد، بين 900 گرم ت 2 كيلو، و بعد به تدريج وزن شما اضافه‌تر شود؛ بيشترين اضافه وزن بايد در سه ماهه آخر يعني زماني كه جنين بيشترين رشد را دارد، اتفاق بيافتد، حدود 450 گرم در هر هفته.
    6. هر چهار ساعت يك بار، يك غذاي كم حجم ميل كنيد.

    حتي اگر شما سير باشيد ممكن است فرزند‌تان گرسنه باشد؛ بنابراين سعي كنيد كه هر 4 ساعت يك بار چيزي ميل كنيد. اگر ويار داريد يا حالت تهوع يا سوزش سر دل يا سوء هاضمه، خواهيد ديد كه دريافت 5 يا 6 وعده غذا با حجم كم بسيار قابل تحمل‌تر است تا خوردن سه وعده غذاي پر حجم. هيچ كدام از وعده هاي غذائي خود را حذف نكنيد، ممكن است كه شما گرسنه نباشيد اما فرزند شما مرتبا به مواد غذائي نياز دارد.
    7. گاهي با خوردن مواد شيرين مورد علاقه تان از خودتان پذيرائي كنيد.

    اگر چه غذاهاي فرآوري شده و ميان وعده هاي بسته بندي شده موجود در بازار و دسرهاي شيرين نبايد جزو مواد غذائي هميشگي شما باشند، اما اين دليل نمي شود كه در دوران بارداري از همه خوراكيهاي مورد علاقه خود چشم‌پوشي كنيد. بعضي از جايگزين‌هاي خوب در اين مورد مي تواند شامل: يك دسر موزي، شربت بدون چربي و يخ زده ميوه ها و يا ماستي كه با بيسكويت مخلوط شده است باشد. اما يادتان باشد كه اگر تسيلم وسوسه شديد و گاهي شيريني، كيك و يا چيز مشابهي خورديد خودتان را سرزنش نكنيد چون مقدار كمي كيك يا شيريني اصلا به شما و فرزندتان صدمه نمي زند.
     
  2. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    همه چیز در مورد تغذیه‌ی مناسب در زمان بارداری

    اگر شما باردار هستید و یا قصد دارید در آینده‌ی نزدیک مامان شوید این مطلب به دردتان می‌خورد...

    [​IMG]

    بارداری مرحله‌ی مهمی از زندگی همه‌ی خانم‌ها محسوب می‌شود. در این دوره تغذیه مسئله‌ی بسیار مهمی است زیرا سلامت مادر و فرزند را تضمین می‌کند. برای آشنایی با نوع تغذیه و مواد غذایی مورد نیاز «مامان‌های آینده» با ما همراه شوید.



    خودتان را محروم نکنید اما به جای دو نفر هم غذا نخورید

    اولین مسئله‌ی مهم این است که یک خانم باردار نباید بدون توصیه‌ی پزشک رژیم لاغری بگیرد.

    هر نوع رژیم لاغری در طول بارداری ممنوع است مگر اینکه پزشکتان تشخیص دیابت حاملگی بدهد. در بقیه‌ی موارد شما باید مراقب تغذیه‌ی خود باشید و غذاهای متنوعی میل کنید.

    خودتان را از خوردن هیچ ماده‌ی غذایی مفید محروم نکنید تا خودتان و جنینتان در معرض کمبود ویتامین نباشید.

    به دنبال این نباشید که کالری زیادی دریافت کنید. فقط مصرف مواد مغذی لازم که باعث رشد جنین می‌شود را افزایش دهید. توجه داشته باشید خانم‌هایی که مشکل اضافه وزن، چاقی مفرط و یا لاغری بیش از حد و دیابت دارند باید زیر نظر پزشک تغذیه باشند. با این وجود توجه داشته باشید که رژیم لاغری بدون نظر پزشک ممنوع است.



    از غذایی که می‌خورید لذت ببرید ولی زیاده‌روی نکنید

    * مصرف چای و قهوه را محدودتر کنید.

    * از هیچ وعده‌ی غذایی صرف‌نظر نکنید.

    * هر روز 4 یا 5 وعده‌ی متعادل میل کنید: صبحانه، ساعت 11 یک میان وعده، ناهار، عصرانه و شام.

    * به صبحانه‌تان اهمیت بدهید و آن‌ را کامل میل کنید.

    * به جای زیاد خوردن غذاهای مغذی بخورید.

    * هر روز 5 واحد میوه و سبزیجات مصرف کنید. می‌توانید میوه را به صورت آب میوه‌ی تازه و بدون افزودن شکر برای صبحانه یا عصرانه میل کنید.

    * غذا را در آرامش کامل صرف کنید و آن‌را کاملاً بجوید.



    مکمل‌های غذایی یا محصولات غنی شده مخصوص زنان باردار: فقط در صورت نیاز

    مکمل‌های غذایی حاوی ویتامین‌ها، مواد معدنی یا آنتی اکسیدان‌هایی است که به صورت قرص، کپسول، آمپول یا شربت در بازار وجود دارند. توجه داشته باشید که لازم نیست همه‌ی زنان باردار حتماً از این مکمل‌ها استفاده کنند. حتی در برخی موارد مصرف این مکمل‌ها می‌تواند خطر آفرین و دردسرساز شود. هیچ وقت سرخود از این مکمل‌ها استفاده نکنید.


    کلسیم برای سلامت استخوان‌ها و برای شکل‌گیری اسکلت جنین لازم و ضروری است. شیر و محصولات لبنی سرشار از کلسیم می‌باشد



    اگر پزشکتان تشخیص بدهد که شما کمبود ویتامین دارید و باید مکمل غذایی میل کنید می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. هر زن بارداری که در سلامت کامل است و هیچ کمبود قابل توجهی نداشته باشد نیازی به مصرف مکمل‌های غذایی ندارد. به عنوان مثال توجه داشته باشید که ویتامین A می‌تواند باعث ایجاد ناهنجاری در جنین شود.


    اسیدفولیک

    اسیدفولیک می‌تواند خطر بروز ناهنجاری‌های نورولوژیکی جنین را کاهش دهد. در واقع کمبود اسید فولیک می‌تواند به جنین آسیب برساند. زن‌هایی که منتظر دوقلو هستند و به اندازه‌ی کافی غذا نمی‌خورند و یا زن‌هایی که چندین زایمان پشت سر هم داشته‌اند در معرض کمبود اسید فولیک هستند.

    متخصصان بر این عقیده‌اند که خانم‌ها از همان موقعی که تصمیم به بارداری می‌گیرند باید اسیدفولیک مصرف کنند. البته دوره‌ی استفاده از آن را پزشک تعیین می‌کند. استفاده از اسیدفولیک به طور متوسط تا 8 هفته بعد از شروع بارداری ادامه دارد.



    به اندازه‌ی کافی آب بنوشید

    روزانه بین یک و نیم تا دو لیتر آب بنوشید. مصرف آب احتمال ابتلا به عفونت‌های دستگاه ادرار و یبوست را کاهش می‌دهد. توجه داشته باشید که حتی بعد از به دنیا آمدن نوزاد نیز باید آب زیادی مصرف کنید به ویژه زمانی که شیر می‌دهید. شب‌ها قبل از خواب یک لیوان شیر بنوشید.



    این مواد غذایی را در الویت قرار دهید:



    مواد غذایی سرشار از کلسیم

    کلسیم برای سلامت استخوان‌ها و برای شکل‌گیری اسکلت جنین لازم و ضروری است. شیر و محصولات لبنی سرشار از کلسیم می‌باشد. توصیه می‌کنیم که روزانه دو یا سه نوع محصول لبنی مصرف کنید. یعنی در هر وعده‌های غذایی‌تان شیر، پنیر، ماست و پنیر سفید میل کنید.



    ویتامین D

    ویتامین D باعث می‌شود که بدن بهتر بتواند کلسیم را جذب کند. خانم‌های باردار به ویتامین D بیشتری نیاز دارند. یعنی نیاز خانم‌های باردار به این ویتامین دو برابر می‌شود. بدن ما این ویتامین را از طریق تأثیر نور خورشید روی پوستمان سنتز می‌کند. ویتامین D همچنین در ماهی‌های چرب، ماهی آزاد، ساردین، جگر، تخم‌مرغ و در محصولات لبنی وجود دارد.

    توصیه می‌شود خانم‌های باردار حتماً ویتامین D بیشتری جذب کنند. تزریق آمپول ویتامین D از شروع ماه شش یا هفتم توصیه می‌شود. زیرا در این دوران جنین رشد بیشتری داشته و استخوان بندی‌اش در حال شکل گیری است. معمولاً خانم‌های باردار با کمبود ویتامین D مواجه می‌شوند به خصوص در اواخر بارداری و در فصل زمستان. توجه داشته باشید که هر مکمل یا دارویی باید تحت نظر پزشک مصرف شود.



    آهن

    خانم‌های باردار به خصوص در اواخر دوره‌ی بارداری باید به میزان کافی آهن دریافت کنند. دریافت آهن به این دلیل است که میزان گلبول‌های قرمز خون آن‌ها کمتر نشود و دچار کم خونی نشوند. متأسفانه کم خونی مادر خطر زایمان پیش از موعد و کم وزنی نوزاد را بالا می‌برد. به طور مرتب مواد غذایی سرشار از آهن مصرف کنید مثل تخم مرغ، ماهی، گوشت، عدس، لوبیا سفید، نخود، اسفناج و غیره. حداقل دو مرتبه در هفته ماهی میل کنید. توجه داشته باشید که مصرف لیموترش، پرتقال، گریپ‌فروت که سرشار از ویتامین C هستند باعث جذب بهتر آهن می‌شود. بروکلی نیز حاوی میزان زیادی ویتامین C می‌باشد که برای جذب آهن خوب است.


    ویتامین D باعث می‌شود که بدن بهتر بتواند کلسیم را جذب کند. خانم‌های باردار به ویتامین D بیشتری نیاز دارند



    اگر مصرف آهنتان به اندازه‌ی کافی نباید پزشکتان می‌تواند مکمل آهن تجویز کند. توجه داشته باشید که اگر فشارخون یا دیابت داشته باشید مصرف هر نوع قرص آهن یا محصولات غذایی غنی شده می‌تواند مشکل ساز شود. قبل از مصرف هر نوع مکمل و دارویی حتماً با پزشک خود مشورت کنید.


    فولات یا ویتامین B9

    سبزیجات برگ سبز سرشار از ویتامین B9 می‌باشند که در رشد جنین نقش دارد. اسفناج، شاهی، کاسنی، کاهو فرنگی، طالبی، گردو، نخود، کاهو، کلم، تره فرنگی، آرتیشو، لوبیا سبز، نخود فرنگی، تربچه، مارچوبه، چغندر، کدو، آووکادو، عدس، تخم مرغ، پنیر، هویج، گوجه فرنگی، پیاز، ذرت، فلفل دلمه‌ای، موز، کیوی، میوه های قرمز رنگ، خرما، انجیر و غیره سرشار از این ویتامین می‌باشند. کمبود ویتامین B9 باعث ایجاد ناهنجاری در رشد جنین می‌شود و خطر زایمان پیش از موعد را بالا می‌برد.



    ید

    ید برای عملکرد غده‌ی تیروئید و رشد مغز جنین لازم و ضروری است. ید در مواد غذایی دریایی، شیر و محصولات لبنی، تخم مرغ و نمک‌های ید دار وجود دارد. اگر دچار کمبود ید باشید پزشک برایتان دارو تجویز می‌کند.



    گلوسیدها

    گلوسیدها برای تغذیه‌ی جنین لازم هستند. مصرف قندهایی که آرام وارد جریان خون می‌شوند مانند غلات و نان کامل مصرف کنید.



    پروتئین‌ها

    پروتئین‌ها در گوشت، ماهی، تخم مرغ و محصولات لبنی به میزان قابل توجهی وجود دارند. از مصرف این مواد غذایی غافل نشوید.



    خانم‌های باردار به خصوص در اواخر دوره‌ی بارداری باید به میزان کافی آهن

    دریافت کنند. دریافت آهن به این دلیل است که میزان گلبول‌های قرمز خون آن‌ها

    کمتر نشود و دچار کم خونی نشوند. متأسفانه کم خونی مادر خطر زایمان پیش

    از موعد و کم وزنی نوزاد را بالا می‌برد



    میوه‌ها
    تا جایی که می‌توانید برای سلامت خود و فرزند دلبندتان میوه میل کنید.



    فیبرها

    توجه داشته باشید که فیبرها در انواع میوه و سبزیجات و غلات کامل وجود دارد. در واقع میزان فیبر موجود در نان کامل دو برابر بیشتر از نان‌هایی است که با آرد سفید تهیه می‌شوند.



    ماهی

    ماهی از آن دسته غذاهایی است که باید در الویت برنامه‌ی غذایی قرار بگیرد. این ماده‌ی غذایی مفید حاوی میزان کافی ید، سلنیوم، ویتامین D، ویتامین B12 و به ویژه امگا 3 است. امگا 3 ها برای رشد جنین بسیار مفید هستند.

    فاطمه مهدی پور

    بخش تغذیه و آشپزی تبیان
     
  3. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    خوردنی‌ها و نوشیدنی‌های نامناسب برای مادران آینده


    مامان‌های قرن 21 زن‌های فعال و کاری هستند که اکثر آن‌ها بنا به شرایط زندگی مدرن استرس بیشتری دارند و دغدغه‌ی چاقی و اضافه وزن رهایشان نمی‌کند. در نتیجه تغذیه‌ی آن‌ها در بیشتر مواقع نامناسب است.

    [​IMG]در طول دوره‌ی بارداری و در پی آن شیردهی لازم است که مادرها برای رفع نیازهای جنین و نوزاد به طور مرتب مواد مغذی کافی دریافت کنند. اگر این مواد مغذی نامنظم و کم باشد جنین و سپس نوزاد دچار کمبود ویتامین، مواد معدنی و برخی از اسیدهای چرب امگا 3 می‌شوند. این عناصر و مواد مغذی تأثیر مستقیمی روی رشد سلول‌های مغزی کودک دارند. در طول دوره‌ی بارداری و سپس شیردهی دریافت ویتامین‌ها و ریزمغذی‌ها برای پیشگیری از کمبود ویتامین کودکان لازم و ضروری است. البته در این بین مواد غذایی دیگری نیز وجود دارد که برای خانم‌های باردار چندان مناسب نیستند. در این مطلب قصد داریم کمی راجع به شرایط کلی بارداری توضیح بدهیم و بعد از آن مواد غذایی نامناسب برای خانم‌های باردار را بیان کنیم.

    زن‌های باردار و اضافه وزن

    هر زن بارداری بر اساس نیازهای خود در دوره‌ی بارداری غذا می‌خورد. خانم‌ها در دوره‌ی بارداری اضافه وزن پیدا می‌کنند که البته در همه‌ی خانم‌ها یکسان نیست. به نظر می‌رسد که وزن نوزاد به وزن و شاخص توده‌ی بدن قبل از بارداری مادر مربوط می‌شود. برای همین توصیه می‌کنیم خانم‌ها قبل از اقدام به بارداری وزن خود را کنترل کنند و اگر لازم باشد زیر نظر پزشک تغذیه رژیم بگیرند. سعی کنید به طور مرتب قبل و بعد از بارداری به پزشک مراجعه کرده و تحت نظر باشید.
    همه‌ی خانم‌ها در طول بارداری چند کیلو چاق‌تر می‌شوند. این اضافه وزن بر حسب استیل بدن، قد و وزن عادی افراد متفاوت است. معمولاً خانم‌هایی که دوقلو باردار می‌شوند 3 تا 4 کیلوگرم بیشتر چاق می‌شوند. متخصصان معتقدند زن‌هایی که چند ماه قبل از بارداری شاخص توده‌ی بدن آن‌ها بین 18.5 و 25 است، نوزادانی با وزن متعادل به دنیا می‌آورند.
    اضافه وزن در زن‌های باردار تدریجی رخ می‌دهد

    در ماه‌های اول بارداری یعنی سه ماهه‌ی اول به خاطر اینکه جنین رشد کمی دارد وزن خانم‌ها نیز دچار تغییر زیادی نمی‌شود. سپس از ماه چهارم خانم‌ها از 4 تا 5 کیلو چاق‌تر می‌شوند. در ماه‌های آخر که جنین بزرگ‌تر می‌شود مادرها چاق‌تر می‌شوند به طوری که در زمان وضع حمل تا 12 کیلو گرم وزن اضافه می‌کنند.
    متخصصان معتقدند زن‌هایی که چند ماه قبل از بارداری شاخص توده‌ی بدن آن‌ها بین 18.5 و 25 است، نوزادانی با وزن متعادل به دنیا می‌آورند


    مامان‌های آینده باید توجه داشته باشند اگر وزن اضافه نکردند و حتی لاغرتر شدند باید حتماً به پزشک مراجعه کنند. شما باید هر ماه دو مرتبه خود را وزن کنید. توجه داشته باشید که صبح‌ها و با شکم خالی خودتان را وزن کنید. اگر دید که بیش از حد در حال چاق شدن هستید حتماً به پزشک خود مراجعه کنید.
    مامان‌های آینده مصرف این مواد غذایی را محدود کنید:

    * نوشیدن چای، قهوه، کوکاکولا و کلاً نوشیدنی‌های گازدار و کافئینه را محدود کنید.
    * در مصرف سویا و محصولات تهیه شده از سویا احتیاط کنید؛ زیرا حاوی فیتواستروژن هستند که امکان دارد روی جنین عوارضی ایجاد کند. حداکثر یک مرتبه در روز از این محصولات غذایی مصرف کنید و به طور کلی از مصرف مکمل‌های غذایی حاوی این مواد بپرهیزید.
    * الکل و توتون را به طور کلی فراموش کنید. زیرا خطر زایمان زودرس را بالا می‌برند و باعث می‌شوند نوزاد کم وزنی به دنیا بیاورید.
    * مصرف کره و روغن را کاهش دهید.
    * حواستان به مصرف جگر باشد. توصیه می‌کنیم که از مصرف زیاد جگر بپرهیزید به خاطر اینکه حاوی میزان زیادی ویتامین A می‌باشد که امکان دارد برای جنین خطرناک باشد.
    * از مصرف غذاهای تند، پرادویه و یا خیلی چرب بپرهیزید.
    * در مصرف محصولات غذایی شیرین، بیسکوییت، شیرینی‌جات، آب‌نبات، شکلات و غیره احتیاط کنید.
    * مامان‌هایی که کلسترول بالایی دارند باید از مصرف مواد غذایی حاوی فیتواسترول مانند مارگارین بپرهیزند.
    * مصرف رنگ‌های خوراکی توصیه نمی‌شود.
    * مصرف بادام زمینی و بادام هندی در بین خانم‌هایی که آلرژی غذایی دارند امکان ابتلای آلرژی غذایی در کودکان را نیز بالا می‌برد.

    هر کدام از شما دارای شرایط زیر هستید حتماً به پزشک مراجعه کنید تا برنامه‌ی غذایی ویژه‌ای برایتان تجویز کند

    * اگر در سن کمتر یعنی در دوره‌ی نوجوانی باردار شده‌اید.
    * اگر منتظر دوقلو یا چند قلو هستید. خانم‌هایی که منتظر چند قلو هستند معمولاً به میزان کافی غذا نمی‌خورند برای همین در معرض کمبود ویتامین قرار می‌گیرند.
    * اگر چند زایمان پشت سر هم و نزدیک داشته‌اید.

    * اگر گیاه‌خوار هستید امکان دارد که دچار کمبود ویتامین D، ویتامین B12، آهن، ید و کلسیم باشید.
     
  4. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    مادران آینده، ویتامین B9 را دریابید


    ویتامین B9 برای بدن همه‌ی ما لازم و ضروری است. یعنی فرقی نمی‌کند شما در چه سن و سالی باشید
    و جنسیتتان چه باشد. بدنتان به این ویتامین نیاز دارد. در این بین نیاز خانم‌های باردار به ویتامین B9 خیلی بیشتر می‌شود.
    [​IMG]

    مصرف مواد غذایی متنوع و همچنین مکمل‌های غذایی قبل و در طول بارداری باعث می‌شود که خانم‌های باردار از کمبود این ویتامین به دور باشند. برای آشنایی بیشتر با این ویتامین و نقش آن در بارداری با ما همراه باشید.
    دوره‌ی بارداری دوره‌ای است که مسئله‌ی تغذیه اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. در واقع خانم‌های باردار باید مواد مغذی بیشتری دریافت کنند.

    توجه داشته باشید که زمانی که قصد دارید باردار شوید از همان اول یعنی قبل از بارداری به فکر نیازهای بدنتان باشید. اگر قبل و در طول بارداری تغذیه‌ی مناسبی داشته باشید و مواد مغذی بیشتری دریافت کنید سلامت خود و کوچولوی دلبندتان را تأمین خواهید کرد.
    یکی از این ویتامین‌های مهم و حیاتی ویتامین B9 می‌باشد که از همان هفته‌های شروع بارداری باید تأمین شود. بسیاری از خانم‌ها دیر متوجه می‌شوند که حامله هستند بنابراین از دریافت هرچه بیشتر این ویتامین مهم غافل می‌شوند.

    ویتامین B9؛ ویتامین حیاتی

    ویتامین B9 یا همان اسید فولیک یا فولات ترکیبی است که توسط گیاهان سنتز می‌شود. در واقع بدن انسان قادر به تولید این ویتامین نمی‌باشد و باید از طریق مواد غذایی آن را جذب کند. نقش اسیدفولیک بسیار مهم است. این ویتامین روی رشد و تقسیم سلولی و در نتیجه ساخت بافت‌های بدن جنین تأثیر می‌گذارد. ویتامین B9 همچنین در ساخت سلول‌های خونی و عصبی نقش زیادی دارد.

    کمبود ویتامین B9= احتمال ناهنجاری‌های مادرزادی

    همان طور که گفتیم در طول بارداری نیاز خانم‌ها به ویتامین B9 بالا می‌رود. برای همین امکان کمبود این ویتامین جدی می‌شود. این کمبود زمانی جدی‌تر می‌شود که خانمی منتظر چند قلو باشد و یا چند حاملگی پشت سرهم داشته و به مدت طولانی شیر داده باشد.
    ویتامین B9 یا همان اسید فولیک یا فولات ترکیبی است که توسط گیاهان سنتز می‌شود. در واقع بدن انسان قادر به تولید این ویتامین نمی‌باشد و باید از طریق
    مواد غذایی آن را جذب کند


    نتیجه‌ی کمبود اسیدفولیک روی جنین و در پی آن نوزادان متفاوت است. یعنی با توجه به اینکه بارداری در چه مرحله‌ای قرار دارد، کمبود این ویتامین و حساسیت فردی مادر تا چه اندازه است، امکان دارد کمبود آن روی جنین تأثیر منفی بگذارد. متأسفانه این کمبود به ویژه در هفته‌های اول جدی‌تر است. امکان دارد این کمبود در خانم‌هایی که از قبل خودشان با کمبود فولات نیز مواجه بوده‌اند باعث ایجاد ناهنجاری‌هایی در سیستم عصبی و مغز نوزاد شود.
    مکمل‌های غذایی لازم است

    در برخی از کشورها مثل ایالات متحده‌ی آمریکا برای پیشگیری از کمبود ویتامین B9، بعضی از خوراکی‌ها را با این ویتامین غنی می‌کنند. بهترین راه این است که دو ماه قبل از شروع بارداری و در طول سه هفته‌ی اول حاملگی، خانم‌ها از مواد غذایی سرشار از این ویتامین و همچنین مکمل استفاده کنند.
    خانم‌هایی که قصد بارداری دارند باید روزانه 0.4 میلی گرم مکمل فولات مصرف کنند. خانم‌هایی که با خودشان با کمبود این ویتامین مواجه هستند باید روزانه 5 میلی گرم قرص اسیدفولیک مصرف کنند. اما توصیه‌ی ما این است که مصرف این مکمل‌ها زیر نظر پزشک و کوتاه مدت باشد.

    کاهو، پنیر و تخم مرغ را دریابید

    معمولاً متخصصان تغذیه توصیه می‌کنند که همه‌ی ما روزانه 300 میکروگرم اسیدفولیک دریافت کنیم. این میزان برای خانم‌های باردار و شیرده بیشتر است یعنی روزانه 500 میکروگرم. برای دریافت این میزان به مواد غذایی اعتماد کنید.
    سبزیجات برگ سبز (اسفناج، کاهو)، زرده‌ی تخم مرغ، مخمرهای غذایی، جوانه‌ی گندم، لوبیاهای خشک سرشار از این ویتامین می‌باشند. توجه داشته باشید که ویتامین B9 همانند ویتامین‌های دیگر به گرما و حرارت حساس است. برای همین در حین پخت مقداری از آن از بین می‌رود.
     
  5. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    تغذیه دوران بارداری در آموزه‌های دینی


    در آداب اسلامی توصیه‌های ویژه‌ای در رابطه با تغذیه به خصوص تغذیه در زمان بارداری بیان شده است. این موضوع نشان‌دهنده‌ی اهمیت این دوره و نیز نقش تغذیه در این زمان می‌باشد.


    برای مشاهده لینک ها لطفا ثبت نام کنید و یا اگر حساب کاربری دارید وارد شوید



    رعایت دستورات بهداشتی در خوردن و آشامیدن یکی از مهم‌ترین عوامل سلامت، شادابی و طول عمر می‌باشد. اسلام نیز اهمیت زیادی برای تغذیه قائل است و غذای حلالی را که وارد بدن ما می‌شود مایه‌ی پاکی و قوت برای تلاش در راه خدا دانسته و غذای ناپاک را ویرانگر می‌داند.
    در آداب اسلامی توصیه‌های ویژه‌ای در رابطه با تغذیه به خصوص تغذیه در زمان بارداری بیان شده است. این موضوع نشان‌دهنده‌ی اهمیت این دوره و نیز نقش تغذیه در این زمان می‌باشد. این مقاله به اختصار به بیان برخی از این توصیه‌ها می‌پردازد.

    تغذیه در زمان بارداری

    یکی از عواملی که از طریق مادر بر جنین اثر می‌گذارد؛ نوع تغذیه مادر در زمان بارداری است. در تحقیقات انجام شده؛ کودکانی که مادران آن‌ها تغذیه مطلوبی داشته‌اند؛ از ضریب هوشی بالاتر و تربیت‌پذیری بهتری برخوردار بوده‌اند؛ لذا مصرف بعضی مواد غذایی مانند عسل، انار، سیب، خربزه، کاسنی، به، کندر، روغن زیتون، عدس، لوبیا و... به مادران باردار و همچنین قبل از بارداری خوردن «به، گلابی و کاسنی» به پدر سفارش شده است.
    مادر باردار علاوه بر تغذیه مناسب، می‌بایست در خوردن، حد تعادل را رعایت نموده و از مصرف غذاهای حساسیت‌زا و مانده خودداری کرده و به حلال و حرام آن توجه کند.
    همچنین در روایات اسلامی بیان شده که خوردن سیب و انار فرزند را خوش رنگ و زیبا و خوردن «به» او را خوشبو، خوش رنگ و خوش‌خو می‌کند و خوردن خربزه فرزند را خوش‌چهره و خوش‌خو و خوردن عدس او را مهربان می‌سازد. مصرف کندر نیز کودک را با هوش و دارای قوت قلب می‌گرداند.

    تغذیه زمان بارداری در آداب اسلامی

    در آداب اسلامی توصیه‌های ویژه‌ای برای تغذیه در دوران بارداری وجود دارد. این امر نشان دهنده‌ی اهمیت این زمان و نیز نقش تغذیه در آن است. برخی از توصیه‌ها عبارتند از:
    ماه اول
    خوردن سیب شیرین در صبح توصیه شده و همچنین سفارش شده که هر روز به 2 عدد خرما سوره‌ی «قدر» بخوانید و آن را ناشتا میل کنید.
    ماه دوم
    توصیه شده که هر روز به 2 عدد عناب سوره‌ی «توحید» بخوانید و آن را ناشتا بخورید.
    ماه سوم
    خوردن کمی عسل در صبح توصیه شده، همچنین سفارش شده که هر روز مقداری کندر (به اندازه‌ی یک عدس) و یک سیب که به آن «آیة‌الکرسی» خوانده شده، به صورت ناشتا بخورید.
    ماه چهارم
    توصیه شده که هر روز به 2 عدد انجیر سوره‌ی «والتین» بخوانید و آن را ناشتا میل کنید.
    خوردن خربزه فرزند را خوش‌چهره و خوش‌خو و خوردن عدس او را مهربان می‌سازد. مصرف کندر نیز کودک را با هوش و دارای قوت قلب می‌گرداند


    ماه پنجم خوردن کمی خرما در صبح توصیه شده، همچنین سفارش شده که هر روز به یک عدد تخم مرغ سوره‌ی «حمد» بخوانید و آن را ناشتا میل کنید.
    ماه ششم
    توصیه شده که هر روز پس از خواندن سوره‌ی «فتح» یک انار ناشتا میل کنید.
    ماه هفتم
    توصیه شده که هر روز پس از خواندن سوره‌ی «یاسین» یک عدد «به» را ناشتا میل کنید.
    ماه هشتم
    توصیه شده که در روزهای جمعه به صورت ناشتا انار شیرین میل کنید.
    ماه نهم

    توصیه شده که هر روز بر کمی شیر و خرما سوره‌ی «دهر» بخوانید و آن را ناشتا میل کنید.

    به امید روزی که از تعالیم سازنده اسلامی در تمامی ابعاد زندگی خود بهره گیریم.
     
  6. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    8 توصیه‌ی تغذیه‌ای در دوران بارداری


    مصرف میوه و سبزیجات طی دوره بارداری، خطر ابتلای نوزادان به برخی از آلرژی‌های خاص را کاهش می‌دهد.
    [​IMG]

    1- مادرانی که به اندازه کافی انرژی دریافت نمی‌کنند در معرض خطر زایمان نوزادان کم‌وزن و کوتاه‌قد قرار دارند و موفقیت آن‌ها در تداوم شیردهی کمتر است. همچنین اگر مادران در دوران بارداری افزایش وزن مناسبی نداشته باشند، رابطه عاطفی بین مادر و شیرخوار در بدو تولد و 2 سال اول زندگی با اشکال و به سختی برقرار می‌شود.

    2- استفاده از منابع دارای روی، (گروه گوشت) باعث افزایش وزن زمان تولد نوزاد می‌شود.

    3- اجرای یک برنامه غذایی متعادل و متنوع با استفاده از گروه‌های مختلف غذایی، می‌تواند تمام نیازهای تغذیه‌ای مادر و جنین را تأمین کند.

    4- بارداری‌های مکرر به خصوص با فواصل کم و در سنین پایین ذخایر آهن بدن مادر را کاهش می‌دهد. زنان بارداری که سابقه کم‌خونی فقر آهن ندارند، می‌توانند از زمان شروع بارداری، حتی از 2 تا 3 ماه قبل از باردار شدن، روزانه 1 قرص اسیدفولیک و از پایان ماه چهارم تا 4 ماه پس از زایمان روزانه 1 عدد قرص آهن مصرف کنند تا از بروز عوارض ذکرشده پیشگیری شود. برای کاهش عوارض احتمالی ناشی از مصرف قرص آهن مانند یبوست، اسهال، درد شکم و تهوع توصیه می‌شود آن را پس از غذا یا شب قبل از خواب میل کنند.

    5- استفاده از نمک یددار به میزان لازم در دوران بارداری، احتمال سقط خود به خود را کاهش می‌دهد و در هوش، شنوایی و بینایی نوزاد تأثیرگذار خواهد بود.

    6- استفاده از ویتامین D برای جذب کلسیم از روده‌ها ضروری است که در دوران بارداری با مصرف مکمل‌های حاوی این ویتامین یا در معرض نور خورشید قرار گرفتن تأمین می‌شود. بهتر است هر روز و اگر هر روز امکان نداشته باشد، چند بار در هفته، هر بار 10 تا 30 دقیقه در زمانی که اشعه آفتاب مستقیم نباشد پوست در معرض نور خورشید قرار بگیرد. هرچه آلودگی هوا بیشتر و رنگ پوست تیره‌تر باشد میزان جذب ویتامین D کمتر است.
    محققان دریافتند هر چه مصرف سبزیجات سبز یا زرد رنگ، مرکبات یا بتاکاروتن در
    دوره بارداری افزایش یابد، خطر ابتلای کودکان به اگزما کاهش می‌یابد


    7- مصرف آنتی اکسیدان در دوران بارداری از چاقی نوزاد پیشگیری می‌کند. رژیم غذایی حاوی چربی و کربوهیدرات منجر به شکل گیری رادیکال‌های آزاد بیشتر در دوران بارداری شده و نوزاد را در معرض چاقی و دیابت قرار می‌دهند. متخصصان با انجام آزمایشاتی بر موش‌ها به این نتیجه رسیدند: علیرغم داشتن چنین رژیم غذایی، با برخورداری از مواد آنتی اکسیدانی می‌توان از بروز چاقی در نوزاد پیشگیری کرد. به نظر می‌رسد نتایج این بررسی قابلیت اعمال در خصوص انسان را دارا می‌باشد، اما تا زمانی که نتایج این تحقیق طی پژوهش‌های دیگری تایید نشده، زنان باردار نباید خود را مکلف به مصرف آنتی اکسیدان بیشتر در دوران بارداری بدانند.

    8- مادران باردار میوه و سبزی بخورند. مصرف میوه و سبزیجات طی دوره بارداری، خطر ابتلای نوزادان به برخی از آلرژی‌های خاص را کاهش می‌دهد. هر چه مادران در دوره بارداری خود مصرف سبزیجات و مرکبات سرشار از بتا کاروتن را افزایش دهند، خطر ابتلای فرزندان به اگزما کاهش می‌یابد. به علاوه مصرف سبزیجات غنی از ویتامین E طی دوران بارداری، بهبود وضعیت تنفسی نوزادان را به همراه دارد.
    در مطالعه جدید، محققان به بررسی رژیم غذایی و سوابق 763 زن باردار که فرزندانشان به اگزما یا آلرژی‌های تنفسی ابتلا داشتند، پرداختند.
    میانگین سنی مادران حدود 30 سال بود و از هفته هفدهم بارداری سوابق پزشکی و اطلاعات شخصی خود را در اختیار محققان قرار دادند همچنین در فاصله 16 الی 24 ماهگی اطلاعات مربوط به زایمان اطفال، مواجهه با دود سیگار، تعداد برادران یا خواهران و مصرف یا عدم مصرف شیر مادر جمع‌آوری گردید.
    استفاده از نمک یددار به میزان لازم در دوران بارداری، احتمال سقط خود به خود را کاهش می‌دهد و در هوش، شنوایی و بینایی نوزاد تأثیرگذار خواهد بود


    محققان دریافتند؛ در 21 درصد از کودکان هنگام تنفس صدای خس خس شنیده می‌شد یا طی 12 ماه گذشته نفس کشیدن همراه با شنیدن صدای سوت در سینه کودکان بود و حدود 19 درصد از کودکان به اگزما ابتلا داشتند. بر اساس گزارش رویترز؛ بر پایه این اطلاعات محققان دریافتند هر چه مصرف سبزیجات سبز یا زرد رنگ، مرکبات یا بتاکاروتن در دوره بارداری افزایش یابد، خطر ابتلای کودکان به اگزما کاهش می‌یابد.
    به طور مشابه مادرانی که در دوره بارداری خود ویتامین E مصرف می‌کردند، شاهد مشکلات تنفسی کمتری در میان فرزندان خود بودند.
     
  7. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    هر که وزنش بیش، دردش بیشتر


    یکی از نکته‌های مهمی که قبل از دوران بارداری برای برخی از خانم‌ها مشکلات خاصی ایجاد می‌کند، اضافه‌وزن و چاقی است.
    [​IMG]
    شاید برای بیشتر خانم‌ها، دوران بارداری و به دنیا آوردن یک موجود جدید، اتفاقی خاص و تکرار نشدنی باشد. یکی از نکته‌های مهمی که قبل از دوران بارداری برای برخی از خانم‌ها مشکلات خاصی ایجاد می‌کند، اضافه‌وزن و چاقی است. در این مطلب با معایب و خطرهایی که در اثر چاقی جنین و مادر را تهدید می‌کند و... بیشتر آشنا می‌شوید.
    چاقی یکی از معضلات و دغدغه‌های مجامع بهداشتی جهان است. فقط در آمریکا، حدود 65 میلیون زن دچار چاقی یا اضافه وزن هستند و این آمار رو به افزایش است.
    عادت‌های بد غذایی و زندگی بی‌تحرک، دلیل عمده بروز این مشکل است و سلامت افراد در همه گروه‌های سنی به خصوص زنان را تهدید می‌کند و در صورتی که بارداری اتفاق بیفتد، مخاطرات فراوانی را در پی خواهد داشت. به همین دلیل پزشکان باید در مورد خطرهای چاقی به زنان باردار یا زنانی که قصد بارداری دارند، هشدار بدهند.
    انجمن زنان و زایمان آمریکا و کانادا در مورد چاقی و بارداری و پیشگیری از عوارض آن اعلام کرد اضافه وزن باعث بروز مشکلات متعددی در بارداری می‌شود بنابراین خانم‌ها باید به این موارد توجه بیشتری داشته باشند:
    محققان معتقدند اضافه‌ وزن می‌تواند توانایی خانم‌ها را طی دوران بارداری سالم کاهش دهد. با ورود یک فرد تازه به بدن، احتمال بروز خطرهای خاصی وجود دارد و اگر چاق باشید، ممکن است افزایش فشارخون، دیابت و... را تجربه کنید. نتایج تحقیقات برخی دانشمندان فرانسوی در سال 2008 نشان داد احتمال وضع حمل زودتر از موعد در خانم‌های دچار اضافه‌وزن، بسیار زیاد است. یکی دیگر از احتمالات تولد نوزادی با نواقص مادرزادی است.

    خطرها

    زنان مبتلا به اضافه‌وزن یا چربی‌های موضعی به احتمال بیشتری با خطرهایی از جمله پره‌اکلامپسی و اکلامپسی مواجه می‌شوند. پره‌اکلامپسی به دلیل فشارخون بالا و وجود پروتئین در ادرار، به وجود می‌آید و اکلامپسی حالت خطرناک‌تر و جدی‌تر این بیماری است که می‌تواند فرد را تا مرحله تشنج و کما پیش ببرد. علایم اکلامپسی عبارتند از: سردرد، مشکلات بینایی، تورم در ناحیه دست‌ها و پاها و درد در قسمت‌های بالایی شکم.
    اگر در معرض چاقی هستید و قصد باردار شدن هم دارید یکی از مهم‌ترین اقدام‌هایی که می‌توانید در کنار رژیم متعادل داشته باشید، معاینه‌های دوره‌ای منظم و تحت نظر پزشک است که خطر ابتلا به این مشکلات را به مراتب کاهش خواهد داد. دو خطر دیگری که متوجه خانم‌هایی با وزن اضافه هستند، فشارخون و دیابت دوران بارداری است. البته خانم‌هایی هم که وزن طبیعی دارند، گاهی دچار این مشکل‌ها می‌شوند که پس از تولد جنین خیلی زود از بین می‌روند اما یافته‌ها نشان می‌دهد فشارخون بالای خانم‌های دچار اضافه‌وزن، مدت‌ها بعد از زایمان نیز باقی می‌ماند. دیابت بارداری یا همان افزایش سطح قندخون، می‌تواند سلامت شما و جنینتان را به خطر بیندازد و دیابت بارداری بیش از نیمی از خانم‌های دچار دیابت بارداری و اضافه‌وزن، در مراحل بعدی زندگی هم باقی می‌ماند.
    یکی دیگر از مشکلات خانم‌های با اضافه‌وزن، کم شدن شانس وضع حمل به شیوه طبیعی است. در سال‌های اخیر، بیشتر پزشکان توصیه می‌کنند که خانم‌ها زایمان طبیعی داشته باشند اما اگر چاق باشید، به احتمال بسیار زیاد باید زایمان طبیعی را فراموش کنید حتی سزارین برای خانم‌های چاق سخت‌تر است و بهبود پس از این عمل جراحی، دوره بسیار طولانی‌تری خواهد داشت.

    وزن کم کردن و بارداری

    «گی‌لین‌وود»، روزنامه‌نگار و محقق در مورد خانم‌ها می‌گوید: «بارداری برای همه خانم‌ها دوران هیجان‌انگیزی است؛ دوران هیجان و تجربه‌های نو.» اما این دوران برای خانم‌هایی با اضافه‌وزن زیاد، می‌تواند پر از نگرانی‌های لحظه به لحظه باشد. اگر شما هم اضافه‌وزن دارید و می‌خواهید باردار شوید، ممکن است تصمیم بگیرید ابتدا وزن خود را کاهش دهید و بعد باردار شوید. این تصمیم کاملاً عاقلانه است اما «گی‌لین» و همکارانش هشدار می‌دهند دقیقاً بعد از کم کردن وزن، باردار نشوید زیرا احتمال سقط جنینتان، بیش از 70 درصد خواهد بود. ایده‌آل‌ترین زمان ممکن برای کم کردن وزن، 3 ماه قبل از اقدام برای بارداری است. خانم دچار اضافه‌وزنی که باردار می‌شود، احتمالاً مشکلات فیزیکی زیادی خواهد داشت پس سعی کنید در دوران بارداری، ورزش‌های مناسب این دوران را انجام دهید تا خطرهای ناشی از اضافه‌وزن کاهش یابد. یک شبکه اطلاعاتی کنترل وزن زنان باردار در یک آمارگیری اعلام کرد افزایش وزن در دوران بارداری، طبیعی و بدیهی است و خانم‌ها نباید در این دوران وزن کم کنند. در نتیجه اگر بخواهید با اضافه‌وزن باردار شوید و در طول دوران بارداری هم به خاطر رساندن مواد مغذی و کالری کافی به جنین وزن بگیرید، وضعیتتان نگران‌کننده می‌شود.

    اضافه‌وزن شانس باروری را کم می‌کند

    خانم‌ها و آقایانی که اضافه‌وزن دارند، به طور قطع با موانع زیادی برای بچه‌دار شدن مواجه خواهند بود. در خانم‌ها ممکن است اضافه‌وزن، عادت ماهانه منظم و به دنبال آن تخمک‌گذاری را با مشکلاتی مواجه کند و تعیین زمان دقیق تخمک‌گذاری ناممکن خواهد شد.
    اگر قصد بارداری دارید باید ابتدا به وزن مناسب برسید. شاخص توده بدنی مناسب برای بارداری باید زیر 25 باشد


    نتایج تحقیقات نشان می‌دهد در خانم‌های با اضافه‌وزن، تولید بافت چربی زیاد، باعث تولید استروژن بیش از حد می‌شود که می‌تواند نامتعادل شدن هورمونی را به دنبال داشته باشد. وزن زیاد در آقایان هم باعث تولید تعداد کمتر اسپرم خواهد شد.
    مهم‌ترین دلایل ناباروری وقتی اضافه‌وزن دارید

    طبق تحقیقات یک انستیتوی فرانسوی در سال 2009، شایع‌ترین دلیل ناباروری در خانم‌های چاق تولید استروژن بیش از حد و تخمدان پلی‌کیستیک هستند.
    • استروژن: سلول‌های چربی یا بافت‌های چربی باعث تولید استروژن بیشتر می‌شوند. مشکل اینجاست که اگر بدن استروژن زیادی تولید کند، باعث اختلال در عملکرد تخمک‌گذاری خواهد شد و روند بارداری را هم دچار مشکل خواهد کرد.
    • تخمدان پلی‌کیستیک: اختلال غدد درون‌ریز که با علایمی مثل چرخه‌های نامنظم قاعدگی، آکنه، افزایش موی بدن و گاهی عدم تخمک‌گذاری همراه است.
    در خانم‌های با وزن ایده‌آل هم این نشانه‌ها دیده می‌شود اما آمار نشان می‌دهد ارتباط مستقیمی بین چاقی و ظهور این دو عامل و در نتیجه ناباروری وجود دارد.

    نکته‌هایی که باید رعایت کنید

    خانمی که قصد باردار شدن و در ضمن اضافه‌وزن هم دارد، باید حتماً همزمان زیر نظر متخصص زنان و تغذیه باشد. خوردن غذاهای کم‌چرب، مواد غذایی با فیبر زیاد مانند میوه‌ها، سبزی‌ها و غلات سبوس‌دار پیشنهاد بعدی متخصصان است. استرس نداشته باشید. داشتن استرس باعث می‌شود به ناسالم غذا خوردن و اصطلاحاً پرخوری عادت کنید. ورزش را با روزی 30 دقیقه آغاز کنید. ورزش به کم کردن تدریجی وزن کمک و سیستم قلبی-عروقیتان را برای بارداری تقویت می‌کند. خانم‌های باردار باید روزانه 300 کالری با مصرف منابع پروتئین، کربوهیدرات، ویتامین و مواد معدنی به بدنشان برسانند پس روی غذاهایی با ارزش تغذیه بالا برنامه‌ریزی کنید؛ غذاهایی مانند گوشت ماهی، غلات و سبزی‌ها تا ضمن رساندن مواد مغذی به بدنتان، از اضافه‌وزن بیشتر جلوگیری کنید.

    7 نکته درباره چاقی و بارداری:

    1. اگر قصد بارداری دارید باید ابتدا به وزن مناسب برسید. شاخص توده بدنی مناسب برای بارداری باید زیر 25 باشد.
    2. در برنامه روزانه‌تان انجام فعالیت‌های منظم ورزشی را بگنجانید. احتمالاً این کار باعث کاهش عوارض دوران بارداری می‌شود.
    3. احتمال ابتلا به بیماری‌های ریوی، دیابت بارداری، فشارخون بارداری در زنان باردار یا زنان چاقی که قصد بارداری دارند، افزایش می‌یابد. به علاوه چاقی یکی از مهم‌ترین عوامل بروز خطر قطع تنفس هنگام خواب است.
    4. احتمال بروز ناهنجاری‌های جنین خانم‌های چاق نسبت به خانم‌هایی که وزن مناسبی دارند، بیشتر است.
    5. معمولاً ارزیابی وضعیت سلامت جنین در 14 هفتگی انجام می‌شود، اما خانم‌هایی که اضافه وزن دارند، باید در دوره 20 و 22 هفتگی نیز برای ارزیابی سلامت مراجعه کنند زیرا در خانم‌های چاق ارزیابی جنین در این هفته‌ها دقیق‌تر است.
    6. خانم‌های چاق بیشتر احتمال دارد که به صورت سزارین جراحی شوند و مشکلات ناشی از چاقی را در پی عمل جراحی تجربه کنند.
    7. در خانم‌های چاق خطر ابتلا به ترومبوآمبولی (اختلالات انعقادی عروقی) حتی پس از جراحی نسبت به خانم‌هایی که وزن طبیعی دارند، بیشتر است بنابراین باید قبل از شروع جراحی سزارین، پیشگیری‌های لازم انجام شود. به طور کلی چاقی و بارداری، عوارض بارداری را چندین برابر می‌کند.
     
  8. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    تهوع دوران بارداری: مفید یا مضر؟

    تهوع و استفراغ حاملگی در 50 تا 90 درصد بارداری‌ها اتفاق می‌افتد که به طور مشخص از هفته چهارم بارداری شروع می‌شود و تا حدود 4 ماهگی ادامه می‌یابد.
    [​IMG]
    بارداری، تولد نوزاد و مادر شدن می‌تواند دورانی پر از شادی و شعف برای افراد خانواده به ویژه مادر باشد.
    مسوولیت مادر در این میان سنگین است، زیرا سلامت موجودی که در درونش در حال شکل‌گیری است به طور کامل به توجه او بستگی دارد. اما دوران بارداری به ندرت بدون عارضه سپری می‌شود و در بیشتر موارد ناراحتی‌ها و عوارض گوناگونی برای مادر پیش می‌آید که شایع‌ترین آن‌ها حالت تهوع و استفراغ است.
    تهوع و استفراغ حاملگی در 50 تا 90 درصد بارداری‌ها اتفاق می‌افتد که به طور مشخص از هفته چهارم بارداری شروع می‌شود و تا حدود 4 ماهگی (هفته 16) ادامه می‌یابد.
    از آنجا که علائم آن صبح‌ها شدیدتر است به این حالت، بیماری صبحگاهی نیز گفته می‌شود هر چند ممکن است تا سر تا سر روز ادامه یابد.
    تهوع ممکن است همراه با سایر نشانه‌ها از قبیل خستگی، کج خلقی و اختلالات خواب همراه باشد.

    علت استفراغ‌های حاملگی را باید کجا جستجو کرد؟

    علت ایجاد تهوع و استفراغ کاملاً مشخص نیست اما به احتمال زیاد تغییرات هورمونی در دوران بارداری در پیدایش این حالات بی‌تأثیر نیستند.
    در دوران بارداری هورمون پروژسترون در بدن افزایش می‌یابد که این فرآیند به شل نگه داشتن عضلات رحم کمک کرده و در نتیجه از زایمان زودرس جلوگیری می‌کند. این افزایش هورمون می‌تواند بر عضلات شکم و دستگاه گوارش نیز اثر گذاشته، آن‌ها را شل کند. این موضوع باعث زیاد شدن اسید معده و بروز حالت تهوع و استفراغ می‌شود. از دیگر عوارض این افزایش هورمون، افزایش قدرت حس بویایی و حساسیت به بو، پایین آمدن قدرت دفاعی بدن و تغییرات و بر هم خوردن توازن در مقدار قند خون و کمبود برخی از ویتامین‌ها هستند.

    تهوع در حاملگی؛ خوب یا بد؟

    تهوع و استفراغ حاملگی به 2 دسته ساده و بدخیم تقسیم می‌شود.
    * استفراغ ساده با کاهش زیاد وزن و تغییر زیاد وضع تغذیه‌ای همراه نیست در این حالت متخصصان روش‌های غیردارویی را تجویز می‌کنند.
    * به استفراغ شدید و مکرر قبل از هفته بیستم بارداری، استفراغ وخیم حاملگی می‌گویند. این حالت متفاوت و بسیار جدی‌تر از حالت تهوع و استفراغ معمول در خانم‌های حامله است. این عارضه هر چه سریع‌تر درمان شود، احتمال بهبودش بیشتر است.
    در این حالت مادر قادر به استفاده کافی از غذاها نیست، آب زیادی از بدنش دفع می‌شود و به دنبال آن سردرد، گیجی و حتی گاهی زمین خوردن پیش می‌آید. اگر مادر نتواند هیچ چیز (حتی مایعات) را در معده برای 24 ساعت نگه دارد، خالی بودن معده هم دلیلی بر استفراغ بیش از حد می‌شود.
    مصرف زنجبیل در دوران بارداری باعث کاهش یا برطرف شدن تهوع در این دوران می‌شود


    حاملگی 2 قلو یا چند قلو (احتمال شدیدتر بودن تهوع و استفراغ در این حالت وجود دارد. البته این مسئله قطعی نیست و بعضی زنان که حاملگی 2 قلو یا چند قلو داشته‌اند اصلاً تهوع نداشته‌اند)، تجربه اولین حاملگی، حاملگی در سنین کم و بیماری تیروئید از عوامل تشدیدکننده این حالت هستند. همچنین تخیلات و افکار گوناگون در زمان حاملگی همراه با احساس مسوولیت، ناراحتی‌های عصبی و روانی به وجود می‌آورند که می‌توانند به تنهایی یا همراه عوامل دیگر زمینه را برای بر هم زدن سیستم عصبی معده فراهم کند و به این ترتیب باعث حالت تهوع شود.
    گروهی از پزشکان معتقدند بدن مادر نسبت به جنین نوعی حساسیت پیدا می‌کند حتی در یک مطالعه، رابطه‌ای میان هلیکو باکتر پیلوری (باکتری‌ای که سبب زخم معده می‌شود) و تهوع شدید در زمان حاملگی دیده شده است. این حالت در مادران عصبی مزاج و تند خو یا آن‌هایی که روحیه‌ای ضعیف دارند بیشتر است.
    در صورتی که دچار استفراغ شدید حاملگی شده‌اید، لازم است بستری شوید تا مایعات و مواد غذایی را از طریق سرم‌های قندی دریافت کنید. کنترل علائم حیاتی و وزن روزانه، استفاده از داروهای ضد استفراغ و آرام بخش‌های ملایم هم به بهبود شما کمک می‌کند.
    همچنین اگر داروهای دیگری برای شما تجویز شوند، به دستورالعمل مصرف آن‌ها توجه کنید.
    بدون نظر پزشک، هیچ دارویی را برای جلوگیری از استفراغ مصرف نکنید. در بعضی موارد نادر، تهوع و استفراغ ادامه می‌یابد و بیمار مجبور می‌شود هر چند وقت یک بار در بیمارستان یا منزل از سرم استفاده کند. این عارضه در صورت عدم درمان باعث از دست رفتن مزمن آب بدن، کاهش وزن، سوءتغذیه و عوارض دیگر برای مادر و کودک می‌شود.

    [​IMG]
    سلامت جنین؛ دغدغه‌ای که مادران مبتلا را رها نمی‌کند

    اگر چه مطالعات نشان می‌دهد که بروز سقط، مرگ نوزاد و زایمان زودرس در زنانی که تهوع و استفراغ را در حاملگی تجربه کرده‌اند، کمتر از زنانی است که این حالات را در دوران حاملگی تجربه نکرده‌اند، ولی فراموش نکنیم بسیاری زنان هستند که بارداری کاملاً طبیعی داشته‌اند و بعد از 3 ماهه اول دیگر تهوع نداشته‌اند.
    تهوع و استفراغ تا زمانی که مادر غذا را تحمل کند و مقدار زیادی آب بنوشد، تهدیدی برای سلامت جنین نیست. اما استفراغ شدید حاملگی باعث می‌شود، رشد جنین دچار اشکال شود. به دلیل بالا رفتن مواد مضر در خون مادر ناهنجاری‌های جنینی اتفاق بیفتد. پس اگر به استفراغ شدید حاملگی دچارید حتماً پزشک خود را در جریان قرار دهید تا با درمان‌های لازم جنین شما دچار مشکل نشود.

    به این توصیه‌ها توجه کنید:

    * از خوردن غذاهای چرب پرهیز کنید، زیرا هضم آن به ویژه در دوران حاملگی که تخلیه معده به زمان زیادی نیاز دارد، بیشتر طول می‌کشد.
    * همچنین وعده‌های غذایی‌تان را کوچک و متعدد کنید. تا معده‌تان هیچ‌گاه خالی نباشد.
    * شب‌ها شام سبک بخورید و قبل از خواب یک لیوان شیر بنوشید.
    * بهتر است از غذاها و بوهایی که سبب تهوع می‌شود پرهیز کنید.
    * از هوای تازه و آزاد بیشتر استفاده کنید به همین دلیل هم بهتر است قبل از خواب کمی راه بروید.
    * از آنجا که یبوست باعث تشدید حالت تهوع می‌شود، بنابراین با رژیم غذایی مناسب و مصرف مایعات کافی می‌توان یبوست را برطرف کرد، همچنین بیسکویت و نان را جزو رژیم غذایی خود قرار دهید.
    * از مصرف شکلات، چای و قهوه به دلیل داشتن کافئین قبل از خواب پرهیز کنید.
    تهوع و استفراغ تا زمانی که مادر غذا را تحمل کند و مقدار زیادی آب بنوشد، تهدیدی برای سلامت جنین نیست. اما استفراغ شدید حاملگی باعث می‌شود، رشد جنین
    دچار اشکال شود


    * در این دوران می‌بایست دوره استراحت روزانه را افزایش دهید، اگر می‌توانید در طول روز چرتی بزنید. تماشای تلویزیون یا رفتن به منزل یکی از دوستان راه خوبی برای مقابله با استرس است. * بهتر است بلافاصله بعد از غذا مسواک نزنید، زیرا باعث تحریک تهوع می‌شود.
    * فراموش نکنید ویتامین‌هایی که برایتان تجویز شده همراه با غذا یا قبل از خواب بخورید. اگر آهن موجود در قرص‌های مولتی ویتامین تهوع شما را زیاد می‌کند، از پزشکتان بخواهید داروی شما را عوض کند.
    در این میان مصرف زنجبیل در دوران بارداری باعث کاهش یا برطرف شدن تهوع در این دوران می‌شود. به یاد داشته باشید هنگام حاملگی هیچ دارویی را بدون مشورت پزشک مصرف نکنید و از همه مهم‌تر سعی کنید در تمام مراحل حاملگی رژیم غذایی مناسبی داشته باشید.
     
  9. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    قـبـل از بارداری به فـکـر وزنـتـان بـاشـیـد


    بحث اضافه وزن از جمله مسایل مهمی است که خانم‌ها باید قبل از بارداری به آن توجه داشته باشند زیرا با شروع دوران بارداری، دیگر نمی‌توان اختلالات تغذیه‌ای را به نحو مطلوب درمان کرد.

    چنانچه خانمی دچار اضافه وزن است، بهتر است 3 ماه قبل از تصمیم به بارداری برای کاهش وزن اقدام کند. گرفتن رژیم‌های خودسرانه توصیه نمی‌شود و بهتر است خانم با مراجعه به متخصص تغذیه، رژیمی متعادل شامل هر 4 گروه اصلی مواد غذایی را دریافت کند.
    کم‌کاری تیروئید، به دلیل فقر ید در جامعه ما شایع است. عدم درمان اختلالات غده تیروئید ممکن است باعث بروز مشکلاتی در دوران بارداری شود. به عنوان مثال عدم تأمین نیاز بدن به برخی از هورمون‌ها، باعث بزرگ‌تر شدن گواتر می‌شود که بروز چنین علایمی روی جنین به خصوص رشد مغزی او اثر منفی خواهد گذاشت. همچنین این خانم‌ها باید طی رژیم و دوره بارداری تحت نظر پزشک، دارو مصرف کنند تا بیماریشان تحت کنترل باشد.
    بعد از کاهش وزن قبل از بارداری توجه به اضافه‌وزن بعد از بارداری نیز اهمیت پیدا می‌کند. خانم‌های باردار باید بدانند با هر اضافه وزنی که باردار می‌شوند، دیگر نمی‌توانند نسبت به کاهش وزن اقدام کنند، زیرا در دوران بارداری در طول 40 هفته، افزایش وزن اجتناب‌ناپذیر است. 50 درصد اضافه وزن بارداری مربوط به افزایش حجم ارگان‌ها و ذخایر چربی است. از این ذخایر برای تأمین نیاز رشدی جنین و بعد از آن شیردهی نوزاد استفاده می‌شود.
    معمولاً به خانم‌های باردار توصیه می‌شود برای هفته اول تا چهلم بارداری جدولی تهیه کنند و بر اساس آن به اضافه‌وزنشان در دوران بارداری توجه داشته باشند. اصولاً تا هفته سیزدهم بارداری، یعنی 3 ماه اول که دوران ارگانوژنز است، ارگان‌ها در دوره زمانی مشخصی تکامل پیدا می‌کند و چون این دوران با آغاز ویار و تغییرات هورمونی همراه است، معمولاً خانم‌ها میلی به خوردن غذا ندارند و در نهایت وزن اضافه نمی‌کنند.
    پرخوری یا کم‌خوری، کاهش یا افزایش وزن در دوران بارداری می‌تواند باعث
    کم‌وزنی، کوتاه‌قد شدن یا سنگین‌وزن و بلندقد شدن نوزاد شود که در این موارد
    نوزاد مستعد ابتلا به بیماری‌های قلبی – عروقی و چاقی مفرط است


    اما اگر زنان باردار قصد دارند در این دوران کنترل دقیق‌تری بر وزنشان داشته باشند، بهتر است با توجه به میزان قد و وزنشان (ناشتا هنگام صبح بعد از تخلیه روده)، از تقسیم وزن به مجذور قد، شاخص توده بدنی‌شان را به دست آورند. در زنان باردار، بالای سن 18 سال، اگر عدد به دست آمده مساوی یا بزرگ‌تر از عدد 5/18 است، اضافه وزن آن‌ها باید در دوران بارداری حداقل و حداکثر بین 18- 5/12 کیلوگرم باشد.
    حال اگر شاخص توده بدنی بین 26 - 5/19 کیلوگرم است، مجموع وزن در کل دوران بارداری، باید حداقل 5/11 کیلوگرم و حداکثر 13 کیلوگرم اضافه شود.
    اما اگر شاخص توده بدنی مساوی یا بیشتر از عدد 29 - 26 است، نباید بیش از 7 تا 5/11 کیلوگرم به وزن اضافه شود.
    اگر خانم بارداری خیلی چاق و شاخص توده بدنی‌اش بالاتر از 29 است، در طول بارداری اضافه وزن بیش از 6 کیلوگرم مجاز نیست و می‌تواند برای جنین و خود مادر خطرناک باشد.
    زنان باردار باید بدانند چقدر افزایش وزن برایشان مناسب است. پرخوری یا کم‌خوری، کاهش یا افزایش وزن در دوران بارداری می‌تواند باعث کم‌وزنی، کوتاه‌قد شدن یا سنگین‌وزن و بلندقد شدن نوزاد شود که در این موارد نوزاد مستعد ابتلا به بیماری‌های قلبی – عروقی و چاقی مفرط است.

    می‌بینید که اضافه وزن نه‌تنها قبل بلکه در طول بارداری نیز می‌تواند مشکل‌ساز باشد و بر روند طبیعی بارداری تأثیر منفی بگذارد.
     
  10. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    سه ویتامین مهم در دوران بارداری


    لازمه داشتن یک کودک سالم، سالم بودن مادر است. بسیاری از ویتامین‌ها اثرات بسیار مهمی در بارداری مطلوب و سلامت مادر و جنین دارند.
    در بیشتر موارد تأمین این ویتامین‌ها از طریق رژیم غذایی مقدور است، اما در شرایط خاص از مکمل‌های ویتامین - مواد معدنی استفاده می‌شود. در این بحث به سه ویتامین اسیدفولیک، ویتامین D و ویتامین A اشاره می‌شود.


    اسیدفولیک

    یکی از مهم‌ترین ویتامین‌ها در زمان بارداری (خاصه اوایل) و قبل از آن اسیدفولیک است. اسیدفولیک که فولات نیز نامیده می‌شود، یکی از ویتامین‌های گروه B است.
    این ویتامین عمدتاً در سبزیجات برگ سبز مانند کلم و اسفناج، حبوبات و مغزها وجود دارد. اسیدفولیک در تولید و تقسیم سلول‌ها از جمله سلول‌های قرمز خونی نقش دارد.
    کمبود اسیدفولیک در زمان بارداری ممکن است باعث نقص لوله عصبی در جنین شود. نوزادان مبتلا به این بیماری ممکن است عمر کوتاهی داشته باشند و یا تا آخر عمر ناتوان باشند.
    نقص لوله عصبی عمدتاً در 28 روز اول بارداری ایجاد می‌شود، زمانی که احتمال دارد مادر از بارداری خود بی‌اطلاع باشد. به همین دلیل مهم است که تمام زنان در سنین باروری به ویژه زنانی که قصد بارداری دارند اسیدفولیک کافی مصرف کنند. مرکز پیشگیری و کنترل بیماری‌ها (CDC) توصیه می‌کند که تمام زنان در سنین باروری روزانه 400 میکروگرم از این ویتامین دریافت کنند. مصرف مقدار کافی اسیدفولیک 3 ماه پیش از بارداری بسیار مهم است. مقدار توصیه شده در زمان بارداری 600 میکروگرم در روز است که 200 میکروگرم بیش از قبل از بارداری است.

    ویتامین A

    ویتامین A یک ویتامین محلول در چربی است که در کبد ذخیره می‌شود و برای رشد دستگاه‌های مختلف جنین مانند چشم، شش‌ها، استخوان‌ها و سیستم عصبی مرکزی لازم است. به علاوه این ویتامین به مقاومت در برابر عفونت‌ها نیز کمک می‌کند.
    این ویتامین در منابع حیوانی مانند تخم مرغ، شیر و جگر وجود دارد. پیش‌ساز این ویتامین نیز در میوه‌ها و سبزیجات یافت می‌شود. مقدار توصیه شده برای ویتامین آ 770 میکروگرم RAEs (تقریباً IU 2565) برای زنان باردار و غیر باردار است. ذخایر ویتامین A مادر به آسانی جوابگوی نیاز جنین است.
    کمبود ویتامین A در حیوانات می‌تواند باعث مشکلات جنینی شود، اما در انسان موارد مشابه دیده نشده است.
    از سوی دیگر دریافت بیش از حد ویتامین A در دوران بارداری خطرناک است. خانم‌هایی که از مشابه‌های ویتامین A مانند اکیوتان برای آکنه استفاده می‌کنند در خطر قرار دارند.

    ویـتامیــن D

    مقدار روزانه IU 200 ویتامین D در بارداری و قبل آن توصیه می‌شود. مهم‌ترین نقش شناخته شده این ویتامین کمک به تعادل و جذب کلسیم است، اما اخیراً مطالعات نشان داده‌اند که در نمو مغز و دستگاه ایمنی جنین و پیشگیری از بسیاری بیماری‌های خودایمنی مانند دیابت نوع 1 و MS در سنین بعدی نیز نقش دارد. از سوی دیگر کمبود این ویتامین در مادر باردار خطر بروز فشارخون بالا و پره اکلامپسی را افزایش می‌دهد.
    نقص لوله عصبی عمدتاً در 28 روز اول بارداری ایجاد می‌شود، زمانی که احتمال
    دارد مادر از بارداری خود بی‌اطلاع باشد. به همین دلیل مهم است که تمام زنان در سنین باروری به ویژه زنانی که قصد بارداری دارند اسیدفولیک کافی مصرف کنند


    منابع غذایی ویتامین D بسیار ناچیز هستند. منبع اصلی این ویتامین ماهی‌های چرب مانند ساردین و سالمون است. مقدار کمی نیز در تخم مرغ و کره وجود دارد. در بسیاری از کشورها مواد غذایی مانند شیر و مارگارین با این ویتامین غنی می‌شوند. قرار گرفتن در شرایط مناسب در معرض نور آفتاب به سنتز پوستی ویتامین D کمک می‌کند. حتماً در مورد لزوم مصرف مکمل ویتامین D در این دوران با پزشک و متخصص تغذیه خود مشورت کنید.
    یادآوری

    در برخی موارد که تأمین نیازهای مادر از طریق رژیم غذایی امکان‌پذیر نیست، مصرف مکمل ضرورت دارد. با این حال حتماً باید در مورد لزوم استفاده و مقدار آن با پزشک و متخصص تغذیه مشورت شود. توصیه می‌شود خانم‌هایی که قصد بارداری دارند از دست کم 3 ماه قبل به دریافت ریزمغذی‌ها بیشتر توجه کنند تا در حد امکان با سلامت کامل وارد دوران مهم بارداری شوند.