1. این پایگاه به ثبت ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران رسیده است.

    مهمان عزیز سپاس بابت بازدید شما از تالار گفتگوی دهه هفتادی ها.

    عضویت در انجمن رایگان بوده و برای عموم باز میباشد . با صرف 30 ثانیه یکی از اعضای دهه هفتادی ها شوید .

مرجع کامل تغذیه در دوران بارداری

شروع موضوع توسط MahD!ye ‏Sep 22, 2013 در انجمن تغذیه دوران های مختلف

  1. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    تغذيه با شير مادر در دوقلوها
    اساس رشد كودك در سال اول تغذيه با شير مادر است. كودك در هر حالتي كه دوست دارد و راحت‌تر است شير مي‌خورد اما بهتر است براي حفظ سلامت او حتي‌الامكان مادر بطور نشسته و زير سر كودك را با دست بالا گرفته و با يك دست سر سينه را باريك كرده در دهان كودك
    قرار دهد. دو قلوها مي‌توانند همزمان از دو سينه مادر شير بخورند. اين روش در تداوم شير دهي و افزايش ميزان شير مادر مؤثر است. هر كدام از دوقلوها به يك سينه و هر دفعه از يك سينه مادر در عين حال كه هر دو سر روي سينه مادر و تنه آنها زير بغل مادر است مي‌توانند شير بخورند.
    در قسمت تغذيه با شير مادر تا 6 ماهگي هيچ غذاي ديگري كودك نياز ندارد مگر اينكه شير مادر كافي نباشد يا مادر دارويي خاص که در دوران شيردهي ممنوع است را بالاجبار مصرف كند يا كودك بعلت اختلال اسكلتي صورت نتواند شير بخورد. که حتماً با مشورت پزشك و با تعيين نوع شير خشك كودك را بايد شير داد. تغذيه كمكي در كنار شير مادر در سال اول تولد بايد شروع شود.
    در سه قلوها و چهار قلوها ممكن است شير مادر به تنهائي كفاف رشد كودكان را ندهد و يا مادر توان ادامه تغذيه با شير خود را براي كودكان نداشته باشد.
    دو قلوها و سه قلوها و چهار قلوها از نظر رشدي در دوران جنيني و بعد از آن در دوران شير خواري و كودكي از آسيب پذيري بالاتري برخوردارند. خطر عوارض بيماريهاي عفونتها، سوء تغذيه و … در آنها بيشتر است.
     
  2. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    ارتباط پوکي استخوان و تغذيه مادر


    دانشمندان مي کوشند با بررسي فرآيند رشد استخواني جنين در رحم مادر امکان بروز ناراحتي هاي ناشي از پوکي استخوان را پس از تولد بويژه در سنين بزرگسالي کاهش دهند اين دانشمندان معتقدند شيوه رژيم غذايي مادر در دوران بارداري بر ميزان رشد استخوان هاي کودک و ابتلاي پوکي استخوان در دوران بزرگسالي تاثير مستقيم دارد.
    پوکي استخوان در بيشتر زنان و پس از دوران يائسگي بروز مي کند، که عامل اصلي آن کاهش ميزان هورمون استروژن در اين دوران است ، اين هورمون ، از فاکتورهاي مهم استحکام استخوان هاست.
    در انگليس از هر سه زن و از هر دوازده مرد ، يک تن به اين بيماري مبتلا مي شوند در اين شرايط، شکستگي استخوان ها به ميزان قابل توجهي افزايش مي يابد برپايه مطالعات جديدي که از سوي پزشکان بيمارستان مرکزي و دانشگاه سوتامپتون صورت گرفته است ، مشخص شد که تنظيم رژيم غذايي مناسب ، ترک سيگار و نوشيدني هاي الکلي و انجام تمرين هاي ورزشي ، بر افزايش تراکم استخواني در بافتهاي جنين تاثير مثبتي دارد اين دانشمندان مي گويند هدف ما کاهش مبتلايان اين بيماري در نسل آينده است.
     
  3. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    مصرف غذاي سالم و پرهيز از غذاهاي ناسالم، يکي از مهم ترين مسائل در تغذيه مادران باردار مي باشد، زيرا که جنين از غذاهاي مادر استفاده مي کند. پس در اين دوران هر چه مادر غذاهاي سالم مصرف کند، موجب رشد کامل جنين مي گردد.

    هرم غذايي بارداري
    در زير غذاهاي مفيد در اين دوران و مقدار مورد نياز تعريف شده است:
    غلات
    غلات منبع غني کربوهيدرات و يکي از منابع انرژي بدن مي باشند. همچنين غلات داراي فيبر، آهن، ويتامين B، عناصر معدني و پروتئين هستند. غلات غني شده نيز(مانند ماکاروني غني شده و برشتوک صبحانه) منبع خوب اسيد فوليک مي باشد.
    6 تا 9 واحد را به غلات اختصاص دهيد.

    هر واحد غلات شامل:

    * نيم تا يک ليوان سريال يا غلات صبحانه آماده
    * نيم ليوان برنج يا ماکاروني پخته شده
    * 1 برش نان
    * 6 عدد بيسکويت (بهتر است با آرد گندم درست شده باشد)

    ميوه ها و سبزيجات
    ميوه ها و سبزيجات محتوي ويتامين و املاح لازم براي بدن مي باشند. فيبر درون آنها به هضم مواد غذايي کمک مي کند. ويتامين C در بسياري از ميوه جات و سبزيجات يافت مي شود که به جذب آهن کمک مي کند و همچنين باعث سلامت بافت هاي بدن مادر و جنين مي گردد. سبزيجات برگ سبز حاوي ويتامين A ، آهن و فولات مي باشند.
    گروه سبزيجات ( تازه، يخ زده، کنسرو و خشک شده)
    هويج، سيب زميني شيرين، اسفناج، کدو، نارنج، کلم، شلغم، چغندر ، گوجه فرنگي ، فلفل.
    گروه ميوه جات ( تازه، يخ زده، کنسرو و خشک شده)
    طالبي و گرمک، انبه، موز، آلو، پرتقال ، زردآلو ، گريپ فروت، آواکادو.
    3 تا 4 واحد را به ميوه ها و 4 واحد يا بيشتر را به سبزيجات اختصاص دهيد.

    هر واحد شامل:
    * 1 عدد ميوه
    * نصف ليوان ميوه تازه، کنسرو شده و يخ زده
    * يک چهارم ليوان ميوه خشک شده
    * 1 ليوان سبزيجات تازه
    * نيم تا يک ليوان سبزيجات پخته شده
    * نيم ليوان آب ميوه يا سبزي
    * 1 عدد کوچک سيب زميني پخته شده

    گوشت قرمز، مرغ، ماهي، تخم مرغ و لوبيا
    غذاهاي اين گروه داراي مقدار زيادي پروتئين، ويتامين B و آهن مي باشند. پروتئين براي رشد جنين به خصوص در سه ماهه دوم و سوم بارداري لازم و ضروري مي باشد.
    منابع بسيار خوب پروتئين: گوشت قرمز بدون چربي، مرغ، ماهي، تن ماهي و تخم مرغ هستند. ديگر منابع آن حبوبات پخته (مانند نخود، سويا، لوبياي سفيد و قرمز، عدس و نخود فرنگي) و آجيل و دانه ها (مانند تخمه آفتاب گردان، بادام، فندوق، بادام زميني و کره بادام زميني) مي باشند.
    از اين گروه 2 واحد يا بيشتر استفاده کنيد.

    هر واحد شامل:
    * 84-60 گرم گوشت قرمز بدون چربي، مرغ و ماهي
    * نصف ليوان لوبياي پخته شده
    * 1 عدد تخم مرغ
    * يک سوم ليوان آجيل
    * 2 قاشق غذاخوري کره بادام زميني

    در طي دوران بارداري به علت تغيير در سوخت و ساز بدن و گردش خون، ممکن است خطر مسموميت هاي غذايي زياد شود. اين مسموميت بر جنين نيز اثر مي گذارد.
    براي جلوگيري از اين مسموميت، گوشت و مرغ را کاملا بپزيد و از مصرف برگرها و سوسيس هايي که کاملا پخته نشده، پرهيز کنيد.

    غذا مقدار مصرف مقدار پروتئين مرغ 84 گرم سينه 27.57 گرم

    ماهي 84 گرم سالمون 21.62 گرم پنير 1 ليوان 28 گرم

    شير 1 ليوان 8.26 گرم

    کره بادام زميني 2 قاشق غذاخوري 8.03 گرم

    تخم مرغ1 عدد پخته 6.29 گرم

    غذاهاي دريايي

    اين غذاها منبع غني از پروتئين، آهن و همين طور اسيدهاي چرب امگا 3 مي باشند. غذاهاي دريايي براي رشد مغز جنين بسيار مفيد هستند. محققان انگليسي به اين نتيجه رسيده اند، مادراني که غذاهاي دريايي مصرف نمي کنند، بعدها کودکشان توانايي کمتري در صحبت کردن دارد و دچار مشکلاتي در رفتار و ... خواهد شد.
    البته هميشه بايد مواد غذايي را(هر چند مفيد باشد) در حد متعادل مصرف کرد. لذا مصرف زياد غذاهاي دريايي نيز مي تواند بر روي سيستم اعصاب جنين اثر بدي داشته باشد، زيرا برخي از ماهي ها و سخت پوستان آبزي، داراي مقداري جيوه مي باشند. يکي از اين ماهي ها، کوسه ماهي مي باشد. جيوه باعث نقايص مادرزادي مي شود.
    اما غذاهاي دريايي که داراي مقدار کمتري جيوه مي باشند، عبارتند از: ميگو، ماهي سالمون و ماهي تن(ماهي تن بهتر است به مقدار 168 گرم مصرف شود.)
    FDA ( انجمن غذا و دارو ) پيشنهاد کرده است مادران باردار مي توانند هفته اي 335 گرم ماهي مصرف کنند.
    براي جلوگيري از ورود باکتري يا ويروس به بدن، بايد از خوردن ماهي خام پرهيز کنيد و همچنين ماهي دودي را بسيار کم مصرف کنيد.

    روغن ماهي
    دريافت روغن ماهي توسط مادر باردار، براي هماهنگي و عملکرد صحيح چشم کودک بسيار مهم است.

    گروه لبنيات
    مادران باردار و جنين براي محکم شدن استخوان ها و دندان ها به کلسيم نياز دارند. همچنين کلسيم به شکل گيري صحيح عضلات و سيستم عصبي کمک مي کند. لازم به ذکر است، اگر کلسيم به مقدار کافي در بدن مادر موجود نباشد، جنين کلسيم مورد نياز خود را از استخوان هاي مادر بر مي دارد.
    منابع کلسيم: لبنيات، کلم پيچ، دانه ها، سالمون قوطي شده، ساردين، دانه هاي خردل، بروکلي، انجير، آب تره فرنگي، جوي دو سر، آلو بخارا، مارچوبه، دانه کنجد، دانه سويا و جعفري.
    4 واحد يا بيشتر از اين محصولات مصرف کنيد.
    هر واحد شامل:
    * 1 ليوان شير بدون چربي
    * 1 ليوان ماست
    * 56 گرم پنير

    غذا مقدار مصرف مقدار کلسيم

    ماست 5/1 ليوان 415 ميلي گرم

    شير 1 ليوان 306 ميلي گرم

    پنير 42 گرم 275 ميلي گرم

    آب پرتقال دو سوم ليوان 260-200 ميلي گرم

    سالمون 84 گرم 181 ميلي گرم

    اسفناج نصف ليوان پخته شده 120 ميلي گرم

    غلات آماده صبحانه 1 ليوان 1000-100 ميلي گرم

    کلسيم موجود در محصولات لبني و شير سويا به استخوان سازي در جنين کمک مي کند. لبنيات همچنين داراي ويتامين هاي A، D و پروتئين مي باشند.
    لبنيات يکي از غذاهايي است که حتما بايد در برنامه غذايي زنان باردار موجود باشد. بايد توجه کنيد که محصولات لبني غير پاستوريزه را مصرف نکنيد. بعضي از پنيرها با وجودي که پاستوريزه هستند، توصيه مي شود که خانم هاي باردار مصرف نکنند، مانند: پنير فتا.
    " براي داشتن نوزاد سالم و چابک، بايد رژيم غذايي مادر صحيح باشد."
     
  4. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    بدون شك يكي از بزرگترين آرزوهاي تمامي‌زنان، داشتن نوزادي سالم و تندرست است. به اين جهت تمامي‌مادران سعي بر آن دارند تا عوامل مؤثر بر بهبود روند بارداري و نتيجه آن را مورد بررسي قرار دهند و تا جاي ممكن از عوامل زيان‌آور دوري جويند. تغييرات زيادي در اثر بارداري در بدن مادر به وجود مي‌آيد و عوامل زيادي در تعيين روند صحيح بارداري و نتيجه بارداري موثر هستند. يكي از مهم‌ترين و اصلي‌ترين نكات، تغذيه مادر باردار مي‌باشد. زيرا رشد و نمو كامل جنين رابطه تنگاتنگي با تغذيه مادر داشته، تامين نيازهاي او با دريافت مواد مغذي مادر عجين شده، تنها راه برآوردن نيازهاي انرژي و ساختاري او به واسطه جفت است. به علاوه تغييرات فيزيولوژيك خاص اين دوران را نيز بايد مد نظر داشت چرا كه متابوليسم موادغذايي و حتي نياز به آنها در اين مدت تغيير مي يابد. بنابراين توجه به اين تغييرات وتنظيم يك برنامه غذايي متناسب با آن در اين دوران ضروري به نظر مي رسد.
    بحث هاي زيادي رژيم هاي غذايي زنان باردار منجر به تناقض و ابهامات بسيار شده و رژيم هاي غذايي مختلفي نيز ارائه شده است. از آنجا كه به علت مسايل انساني نمي توان مطالعات فقر غذايي در زن باردار را به صورت تجربي بررسي كرد،طرح مطالعات معني دار تغذيه در بارداري انسان بسيار مشكل است و در مواردي كه به علت مسايل اجتماعي و اقتصادي كمبود موادغذايي بروز مي كند، اثرات آن غير قابل سنجش است.
    تغييرات وزن در دوران بارداري بسيار متغيير بوده و در محدوده اي از كاهش وزن تا افزايش 23 كيلو گرمي و ياحتي بيشتر قرار گرفته است. در دو سوي اين محدوده، شيوع عوارض باليني افزايش مي يابد اما در بين اين حد، طبيعي محسوب مي شود. هيچ تغيير وزني در طول بارداري را نمي توان به عنوان الگوي طبيعي تعيين كرد و ديگران را نسبت به آن سنجيد زيرا اگر الگوهاي تغيير وزن بسيار متنوع هستند. به طور معمول زنان باردار در طول حاملگي حدود 10 تا 12 كيلوگرم اضافه وزن دارند. افزايش وزن بدن در طول حاملگي به صورت يكنواخت نيست. در 3 ماهه اول افزايش وزن آهسته و حدود يك تا دو كيلوگرم در هفته مي‌باشد. البته هر گونه تغيير وزن ناگهاني بايد گزارش داده شود. سوالي كه براي بسياري از خانم‌ها مطرح مي‌باشد اين است كه افزايش وزن دوران بارداري به چه صورت كاهش مي‌يابد؟

    قسمت اعظم كاهش وزن مادر در زمان زايمان (حدود 5/5 كيلوگرم) و در دو هفته اول بعد از زايمان (حدود 4 كيلوگرم) است. 5/2 كيلوگرم باقي مانده از هفته دوم تا ماه 6 بعد از زايمان كاهش مي‌يابد. البته زناني كه قبلا زايمان داشته‌اند، ميزان بيشتري از افزايش وزن زمان حاملگي خود را حفظ خواهند كرد.

    رشد جنين از اولين مراحل تكامل بستگي به مواد غذايي دارد كه از مادر كسب مي‌شود. غذاي مصرفي توسط مادر ابتدا به اشكال ذخيره‌اي درآمده و سپس به طور مدام و منظم نيازهاي انرژي، ترميم بافتي و رشد را برطرف مي‌كند. رژيم غذايي تنظيم شده يكي از مهمترين عواملي است كه سلامت آينده مادر و بچه را تضمين مي‌كند و با وزن كردن متوالي بايد مطمئن شد كه مادر اضافه وزن مطلوب را دارد يا نه.

    هر خانم باردار احتياجات غذايي خود را بايد از همه گروه‌هاي مواد غذايي (لينك به گروههاي غذايي) فراهم كند.



    در اينجا به طور خلاصه درباره هر گروه صحبت مي‌كنيم.

    1 ـ نان:


    خانم‌هاي باردار تقريبا بيشترين نياز خود را از اين گروه فراهم مي‌كنند. البته اين نكته قابل توجه است كه بين نياز و رفع احتياج تفاوت قايل شويم. هر خانم در طول حاملگي، روزانه به 300 كيلوكالري انرژي بيشتر نياز دارد. اگر انرژي به ميزان كافي نباشد، پروتئين بجاي آن كه جهت نقش حياتي خود در رشد و تكامل ذخيره شود، به عنوان منبع انرژي مورد استفاده قرار مي‌گيرد. غذاهاي اين گروه داراي مقادير بالاي كربوهيدرات هستند كه منبع اوليه انرژي مي‌باشند.

    حبوبات يك منبع خوب براي پروتئين هستند كه به عنوان سازنده بافت‌هاي بدن براي مادر و بچه مي‌باشد. در طي 6 ماهه آخر حدود يك كيلوگرم پروتئين توسط مادر ذخيره مي‌شود. البته قسمت عمده پروتئين از منابع حيواني مثل گوشت و مرغ مي‌باشد. بسياري ازحبوبات غني از آهن و ويتامين ب هستند. نياز به آهن در جريان حاملگي زياد مي‌شود و از آنجايي كه نياز به آهن درطي 4 ماهه اول بارداري كم است، دراين مدت تجويز آهن اضافي ضرورتي ندارد ولي بعد از اين بايد علاوه بر رعايت رژيم غذايي، قرص آهن نيز مصرف شود.

    2 ـ سبزيجات:

    سبزيجات مي‌توانند مقدار زيادي از ويتامين‌ها از جمله آ و ث و مواد معدني و فيبر را فراهم كنند. يكي از مشكلات خانم‌هاي باردار در دوران بارداري يبوست است كه با مصرف سبزي‌ها اين مشكل برطرف مي‌شود. نياز به ويتامين ث در حاملگي 70 درصد بيشتر از زمان غيرحاملگي است كه يك رژيم معمولي خوب به راحتي اين مقدار را در اختيار مادر قرار مي‌دهد. كلم، حبوبات، سيب زميني، اسفناج، دانه‌هاي سبز و گوجه‌فرنگي غني از ويتامين ث هستند و به جذب آهن موجود در غذاها كمك مي‌كنند. بدن ما ذخيره ويتامين ث ندارد و با مصرف درست مواد غذايي احتياج به اين ويتامين براحتي فراهم مي‌شود. سبزيجات سبز تيره و زرد تيره مانند هويج يا زردك، سيب زميني، فلفل سبز و كلم بروكلي سرشار از ويتامين آهستند كه براي رشد و سلامت بدن مادر و جنين لازم است.

    3 ـ ميوه‌ها:


    ميوه‌هايي مثل پرتقال، گريپ فروت، نارنگي، ليمو و انگور منشا بسيار خوبي براي ويتامين ث هستند. هر خانم باردار مي‌تواند در روز چندين بار از اين گروه استفاده كرده و نياز خود را به ويتامين‌هايي مثل آ و ث برآورده كند. بطورمثال آب ميوه يا ميوه تازه را با صبحانه يا بين غذا، ميوه تازه يا خشك يا سالاد ميوه را به همراه ناهار و كمپوت ميوه را براي دسر و شام مصرف كند.

    4 ـ گوشت:


    پروتئين كه يك ماده اصلي براي مادر و نوزادش مي‌باشد به طور مشخص در اين گروه وجود دارد. ويتاميني كه تنها در اين گروه وجود دارد ويتامين ب 12 است. در مادراني كه گياهخوار هستند، ذخاير ويتامين ب 12 نوزادان آنها پايين است. اين گروه جزو گروه‌هاي اصلي غذايي براي مادران باردار به حساب مي‌آيد كه بايد در وعده‌هاي غذايي آنها گنجانده شود.

    5 ـ شير و ماست:


    محصولات لبني ميزان زيادي از احتياجات غذايي را برآورده مي‌كنند، بخصوص كلسيم و پروتئين كه در اين مواد مي‌باشد. در طول حاملگي حدود 30 گرم كلسيم در مادر تجمع مي‌يابد كه اكثر آن در اواخر حاملگي در جنين ذخيره مي‌شود.

    كلسيم ماده اصلي در تشكيل استخوان و دندان است. اگر جذب كلسيم مادر كافي نباشد، جنين از كلسيم استخوان‌هاي مادر استفاده مي‌كند كه اين باعث مي‌شود مادر در آينده دچار استئوپروز يا پوكي استخوان (لينك به اين مطلب) شود.

    هر خانم باردار بايد سعي كند در روز حداقل يك ليوان شير (لينك به شير) مصرف كند. اگر مادري از مزه شير راضي نيست، بايد آن را با اضافه كردن موادي مانند كاكائو و امثال آن براي خود قابل قبول سازد يا با اضافه كردن آن در سوپ يا پنير رنده شده يا سالاد و يا هر طريقي ديگر آن را مصرف كند. البته اين شامل آن دسته از افراد كه مشكل گوارش داشته قادر به تحمل شير نيستند نمي‌باشد كه در اين صورت به جاي آن مي‌توانند معادل آن يك فنجان ماست يا پنير استفاده كنند و يا از روش درمان اين مشكل (لينك به اين مطلب در مطلب مربوط به شير) بهره ببرند.

    اگر چه بستني به علت شير موجود در آن كلسيم دارد، ولي براي تامين كلسيم لازم يك خانم باردار بايد يك فنجان و نيم از اين مواد مصرف شود. زيرا در بستني علاوه بر شير مقدار زيادي شكر و هوا هست كه اين باعث كاهش ميزان شير و كلسيم لازم مي‌شود. البته منابع غيرلبني كلسيم مانند ماهي ساردين و ماهي آزاد نيز مي‌باشند.

    بايد توجه داشت كه چربي‌ها و روغن و شكر با احتياط مصرف شوند.
     
  5. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    دوران بارداري زمان مناسبي براي کاهش وزن نيست

    نياز به آهن به دليل افزايش حجم خون در دوران بارداري افزايش مي يابد به دليل نقش مهم آهن در اکسيژن رساني کافي و تاثير آن در رشد در دوران بارداري ، مصرف مواد غذايي حاوي آهن در دوران بارداري بسيار مفيد است. آهن به ميزان زياد در جگر، گوشت قرمز، ماهي ، حبوبات و

    سبزيهاي برگ سبز وجود دارد.در ايران ، سطح آهن بدن در زنان باردار، در پايينترين سطح طبيعي است.

    آيا کاهش يا افزايش مصرف برخي از مواد غذايي در دوران بارداري لازم است؟

    با توجه به اين که مادر باردار بايد نيازهاي بدن خود و نيازهاي تغذيه اي جنين را تامين کند. نياز به افزايش مصرف مواد غذايي وجود دارد؛ اما نکته مهم اين است که مصرف مواد غذايي بايد به گونه اي باشد که منجر به افزايش زياد وزن مادر نشود، البته بايد مصرف موادغذايي ، متعادل و کافي باشد تا مواد مغذي مورد نياز براي ساخت اندام هاي جنين و حفظ سلامت مادر، تامين شود.


    زنان باردار و اطرافيان آنها تصور مي کنند مادر بايد نيازهاي تغذيه اي 2 نفر را تامين کند، به همين دليل او را تشويق به خوردن غذاهاي پرکالري بخصوص نشاسته اي مي کنند. اين باعث مي شود مازاد انرژي به صورت چربي در بدن ذخيره شود و باعث چاقي مادر شود. همچنين بايد توجه کرد که نيازهاي تغذيه اي جنين رشد يافته به اندازه فرد بزرگسال نيست.
    از طرف ديگر بعضي از مادران باردار به خاطر ترس از اضافه وزن و چاقي، مصرف بعضي از مواد غذايي ، بخصوص مواد انرژي زا مانند نان ، برنج ،

    سيب زميني ، ماکاروني را محدود مي کنند که مي تواند باعث صدمات جبران ناپذيري به جنين شود.
     
  6. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    تغذيه مناسب در حاملگي



    چهل هفته از آخرين روز دوره قاعدگي زماني است كه زنان به عنوان دوران حاملگي بايستي سپري نمايند. در اين دوران تغييرات مختلفي در سيستم هاي هورموني ايجاد مي شود.

    تهوع در سه ماهه اول حاملگي، مشكلات دستگاه گوارش و يبوست در سه ماهه سوم حاملگي و كمردرد و تورم اندامهاي تحتاني درنتيجه رشد جنيني، تغييروزن و تغيير پوزيشن عادي علايمي هستند كه به علت اين تغييرات هورموني ايجاد مي شوند.



    در افراد مستعد ممكن است وريدهاي واريسي درپا ايجادشود كه در اثر اختلال در ديواره عروق خوني است. خون در محلي كه ديواره آسيب ديده، جمع شده و تشكيل كيسه هاي كوچكي از خون مي دهند كه همان واريس است. كاهش ميزان استروژن و پروژسترون بعد از زايمان باعث ايجاد افسردگي در مادران مي گردد.



    رژيم غذايي صحيح قبل از حاملگي و درطول مدت بارداري شامل مصرف موادغذايي موردنياز و پرهيز از غذاهاي مضر نقش بسيارمهمي را در سلامت مادر در دوران حاملگي و همچنين سلامت نوزاد بعد از زايمان دارد.



    به عنوان مثال مصرف 0‎/4 ميلي گرم اسيد فوليك يك ماه قبل از شروع حاملگي و اقدام به آن، در پيشگيري از عوارض عصبي در نوزادان درطول 28 روز اول دوره حاملگي بسيارمؤثر است.



    ويتامين ها نيز بايستي در سه ماهه اول حاملگي مصرف شوند. در سه ماهه آخر بارداري مصرف مقادير كافي از چربي هاي امگا3 لازم است كه بهترين منبع براي اين نوع چربي ها ماهي و تخم مرغ آب پز غني شده است.



    ميزان نياز به كلسيم در حاملگي به حدود دو برابر افزايش پيدامي كند و در رژيم غذايي روزانه بايستي 1500 ميلي گرم درنظر گرفته شود. كلسيم همچنين باعث پيشگيري از پره اكلامپه (افزايش فشارخون حاملگي) و زايمان زودرس مي شود.


    داروهاي مختلف، سيگار و قهوه زياد (بيش از 2-3 ليوان در روز) در طول دوران بارداري بايستي پرهيز شود چرا كه احتمال بروز حالات مختلفي چون تولد نوزاد با وزن كم، سندرم مرگ ناگهاني جنين، بيش فعالي نوزاد، كندي رشد نوزاد، اختلال عدم توجه نوزاد و مسائل رواني را در نوزادان افزايش مي دهند.ذكر اين نكته بسيار ضروري است كه استراحت كامل، كاهش استرس و عدم انجام فعاليتهاي سنگين ورزشي درطول دوران حاملگي در سلامت مادران باردار بسيار مؤثر است.

    ورزشهاي سنگين به علت انقباض عضلات شكم و پشت باتوجه به تغيير پوزيشن مادر باردار باعث ايجاد دردهاي كمر و پشت مي شود.



    مواد مغذي مفيد در مادران باردار



    1_ اسيد فوليك به ميزان 400 ميكروگرم در روز بايستي مصرف شود

    2_ آهن، با تجويز پزشك مصرف مي شود چرا كه مصرف بيش از حد آهن باعث كاهش ميزان روي (زينك) در بدن مي گردد

    3_ ويتامين b6 به ميزان 10-25 ميلي گرم سه بار در روز، ويتامين c به مقدار 25-500 ميلي گرم در روز و ويتامين k به ميزان ۵ ميلي گرم در روز باعث درمان تهوع صبحگاه در مادران باردار مي گردد.



    موادغذايي مفيد در حاملگي



    حبوبات، ميوه هاي تازه، سبزيجات تازه، سبزيجات با برگ سبز، شير كم چرب، تخم مرغ آب پز غني شده، روغن كانولا، ماهي، لوبياي سويا (آجيل سويا)، عدس، آجيل (بخصوص نوع خام آن)، گردو، تخم كدو، روغن زيتون، زنجبيل.
     
  7. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    زنان باردار ورزشكار كمتر دچار كمردرد مي‌شوند

    حساس‌ترين و مهمترين دوران حيات يك زن، دوران بارداري است. در اين دوران بدن زن تحت تغييرات فيزيولوژيكي، وضعيتي، هورموني و رواني قرار مي‌گيرد. تغييرات هورموني باعث شل شدن مفاصل و ليگامنتها مي‌شود. اين افزايش شل شدگي مفصل، امكان آسيب مفصلي عضلاني را افزايش مي‌دهد. كمر درد دوران بارداري از لحاظ تكنيكي مهم است.

    50 تا 90 درصد زنان باردار، دچار كمردرد مي‌شوند كه اين ميزان در بين زنان ورزشكار كمتر است. اين مشكل در دوران بارداري به خاطر فرهنگ زندگي خاص،‌ دو چندان مي‌شود و سطح فعاليت مادران به شدت كاهش مي‌يابد. در نتيجه شاهد فراواني درد كمر دوران بارداري در جامعه هستيم.

    ورزش در دوران بارداري موجب تاخير در بروز كمر درد و كاهش مدت زماني كه فرد با درد كمر به سر مي‌برد، مي‌شود و همچنين افزايش درصد چربي در گروه كه تمرينات ورزشي داشته‌اند، كمتر بوده است. پيشرفت بارداري، كمر درد افزايش مي‌يابد. اما اين ميزان در ميان زناني كه قبل از بارداري و به هنگام بارداري تمرينات ورزشي منظمي داشتند، كمتر است.


    فوايد انجام ورزش در طي اين دوران بسيار زياد است، ورزش باعث حفظ يا بهبود آمادگي جسماني و حفظ تناسب زنان باردار شده و به علت افزايش جريان خون در بدن، مانع بروز عوارضي از قبيل ورم قوزك پا،‌ واريس وريدي مي‌شود. طبق تحقيقي كه در سال 1992 انجام شده است، وزرش در دوران بارداري براي مادران و جنين بي ضرر است و زناني كه قبل از

    بارداري و حين بارداري ورزش كرده‌اند، افزايش وزن كمتر، تحمل درد بهتر و همچنين احساس بهتري از لحاظ عاطفي و جسماني داشته‌اند.
     
  8. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    دليل اين همه عجله در تغذيه با شير مادر چيست؟


    كلستروم يا آغوز، ماده‌اي زرد رنگ و قليايي است كه در ماههاي آخــر حاملگي و در"4ـ 2" روز اول پس از زايمان ترشح مي‌شود.

    اين ماده در مقايسه با شير، داراي وزن مخصوص، پروتئين، ويتامينهاي محلول در چربي يعني ويتامين‌هاي " K" ,"e "," D "," A" و همچنين

    مواد معدني بيشتري مي‌باشد. عوامل ايمونولوژيك موجود در آغوز تا حدي است كه به آن واكسن كودك نيز مي‌گويند . از طرفي شير مادر در اوايل تولد نوزاد، حاوي پروتئين، كلسيم و مواد معدني بيشتري نسبت به اواخر شير دادن مي‌باشد.
    حال ببينيم، شير مادر چه مزايايي نسبت به شيرهاي ديگر دارد؟

    1. ابتلا به اسهال در كودكاني كه از شير مادر استفاده مي كنند (25 ـ 14) بار كمتر و ميزان ابتلا به عفونت‌هاي تنفسي سه برابر كمتر از كودكاني است كه با شير يا شير گاو تغذيه مي‌شوند.

    2. چربي شير مادر قابل هضم‌تر از شير گاو است .

    3. در مقايسه باشير بز، شير مادر حاوي مقدار ويتامين D ،‌آهن و اسيد فوليك بيشتري است . به همين دليل نوزاداني كه در بدو تولد از شير بز تغذيه مي‌شوند، مستعد به نوعي كمخوني به نام « آنمي مگالوبلاستيك فقرفولات‌» هستند.

    4. نوزاداني كه با شير مادرتغذيه مي‌شوند، از طريق رودة خود آهن از دست نمي‌دهند،‌در حاليكه تغذيه باشير خشك منجر به از دست رفتن جزئي آهن از ضايعات مخاطي روده‌ها مي‌شود.

    البته مزاياي شير مادر نسبت به ساير شيرها به قدري است كه اشاره به تمام آنها در اين مجال نمي‌گنجد .
    در تك تك عناصر و مواد تشكيل دهنده شيرمادر شگفتي‌هاي عجيبي نهفته است كه ما به ذكر چند نمونه اكتفا مي‌كنيم.

    حدود انرژي شير انسان ناشي از چربي موجود در آن است . ميزان كل چربي موجود در شير انسان از يك مادر تا مادر ديگر و از يك مرحله شيردهي تا مرحلة ديگر و بر حسب ساعت، روز و به خصوص در هر وعده متغير است .

    چربي شير مادر در شروع هر وعده شير كمتر ولي داراي آب بيشتري است و سپس ميان چربي بتدريج زياد مي‌شود . اين تغييرات سبب مي‌شود، در ابتدا تشنگي كودك بر طرف و سبب تحريك اشتهاي او شود و در آخر چربي به بدنش رسيده و كمك بزرگي به سير نگه داشتن شيرخوار شود.

    همچنين اين اختلاف در تركيب چربي شير مادر سبب مي‌شود، شيراخوار پرخوري نكند و كمتر چاق شود. چرا كه چاقي اين دوران، زمينه‌ساز عوارض قلبي ـ عروقي، مفصلي و بيماري قند (ديابت ) در بزرگسالي است .

    همين شگفتي‌ها در مورد پروتئين شير مادر هم صادق است . اگر چه پروتئين شير انسان شير گاو است، اما پروتئين شير مادر بهتر ازساير شيرها جذب مي‌شود. به همين دليل است كه دردهاي قولنجي، جمع شدن گاز، استفراغ و حساسيت نسبت به پروتئين شير در نوزادان تغذيه شونده از شير مادر كمتر است .

    گذشته از تمام اينها، تغذيه با شير مادر يك رابطه عاطفي و مستحكم ميان مادر و فرزند تشكيل مي دهد. تماس و توجه مادر در هنگام شيردادن اثر مطلوبي بر رشد شيرخوار دارد.

    اكنون به سراغ مادر مي‌رويم و به شمه‌اي از مزاياي حاصل از شيردهي براي مادران اشاره مي‌كنيم .

    1. جمع شدن و برگشت سريع رحم به اندازه طبيعي: بر اثر مكيدن پستان توسط نوزاد و ترشح هورمون اكسي توسين متعاقب آن، رحم بسرعت جمع شده و به اندازه طبيعي خود برمي‌گردد.

    2. تناسب اندام: مادراني كه به نوزادشان شير مي‌دهند چون از ذخيرة چربي اضافي دوران بارداري براي ساخت شير استفاده مي‌كنند، زودتر وزن اضافي را از دست مي‌دهند و به همين دليل سريع‌تر تناسب اندام خود را بدست مي‌آورند .

    3. بسيار جالب است بدانيم، مادران سزارين شده‌اي كه به نوزاد شير مي‌دهند، درد كمتري احساس مي‌كنند و اين به دليل احساس آرامش و رضايتي است كه از تماس‌هاي مكرر كودك با بدن مادر در جريان شيردهي به دست مي‌آيد و سبب مي‌شود، مادر وضعيت روحي و عاطفي بهتري داشته باشد.

    4. از تمام اين‌ها جالب‌تر ، نتايج تحقيقاتي است كه اخيراً مورد تأييد قرار گرفته است وآن شيردهي به عنوان يك روش مطمئن و مؤثر پيشگيري از بارداري مي‌باشد. حداكثر تأثير در فاصله گذاري بين بارداري‌ها وقتي نايل مي‌شود كه شيرخواربه طور كامل يا تقريباً كامل با شير مادر تغذيه شود.

    در هر بحث مربوط به تغذيه شيرخوار، درك تأثير تغذيه با شير مادر بر فاصله بين تولدها و نتايج آن در تأمين تغذيه مطلوب براي مادر و شيرخوارش و كودكان بعدي حايز اهميت بوده و بايد مد نظر قرار گيرد و ما اين اهميت را با ذكر تأكيدهاي فراوان قرآن كريم و روايات و تطبيق آنها با علم امروزي درك كرديم و اكنون نوبت به نتيجه‌گيري مي‌رسد.

    شير مادر به عنوان نمونه‌اي از مظاهر لطف وحكمت پروردگار حكيم و مهربان و در عين حال جلوه‌اي از پيوستگي مادر و كودك در مراحل آغازين زندگي و در نهايت به عنوان مناسب‌ترين ماده غذايي و دارويي ايمني بخش مورد بحث ما بود كه جهان دانش پس از پيمودن فراز و نشيب‌ها و بهره‌گيري از تجربيات فراوان، امروزه توانسته است به كاربرد آن در رشد و تأمين سلامتي كودكان نايل آيد . اما چه كسي در چهارده قرن قبل اين نكته را متذكر شده است؟

    شير دادن مادر به كودك نمايشي از باشكوه‌ترين پيوندهاي بحث و زيباترين تصوير مهر و لطيف‌ترين شكل پاسداري از سلامت جسمي، رواني و عاطفي كودك بوده و در فرهنگ متعالي اسلام به عنوان عبادتي شايسته و گرانقدر از آن ياد شده است .
     
  9. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    مصرف سيب و ماهي در بارداري 'براي نوزاد مفيد است'
    تحقيقات نشان داده است کودکاني که مادرانشان در دوره بارداري ،سيب و ماهي مصرف کرده اند، کمتر به آسم (تنگي نفس) و بيماري پوستي اگزما مبتلا مي شوند.
    دانشگاه آبردين در بريتانيا از 2000 زن باردار در مورد رژيم غذايي آنها سوال کرده و بعد از پنج سال ميزان سلامتي فرزندان آنان را نيز مورد سنجش قرار داده است.
    محققان اين دانشگاه در جريان اين مطالعه متوجه شده اند که ميزان خطر بروز بيماري آسم در فرزندان زناني که در زمان بارداري روزانه چهار سيب يا بيشتر مصرف کرده بودند، پنجاه درصد کمتر از کودکان زناني بوده که کمتر سيب خورده اند.
    به گزارش پايگاه اينترنتي بي بي سي ، نتيجه اين تحقيق در کنفرانس پزشکان مختصص بيماري هاي ريوي ارائه شده است.
    اين محققان همچنين رابطه اي مستقيم ميان مصرف بيشتر ماهي در دوره بارداري و کاهش ابتلا به بيماري پوستي اگزما کشف کرده اند.
    فرزندان زناني که در حين بارداري ، در هفته يک وعده (يا بيشتر) ماهي مصرف کرده بودند تا پنجاه درصد کمتر به اگزما مبتلا شدند.
    هنوز سرنخ محکمي در مورد اين که مصرف سيب و ماهي چگونه مي تواند مانع از بيماري هاي آسم و اگزما شود در دست نيست و ماده غذايي ديگري نيز چنين خاصيتي را از خود بروز نداده است.
    با اين حال، پيشتر ثابت شده بود که مصرف سيب در بزرگسالان به سلامت ريه ها کمک مي کند که شايد دليل آن عملکرد اين ميوه به عنوان يک آنتي اکسيدان باشد. ماهي نيز حاوي چربي ها مفيد "امگا - 3" است، که گفته مي شود مزاياي زيادي براي حفظ سلامتي بدن دارد.
    اما هنوز هم با توجه به عوامل عديده اي که در بروز بيماري هاي آسم و اگزما دخيل هستند، يافتن ارتباط ميان سلامت نوزاد و سلامت مادر بسيار دشوار است.
     
  10. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    نيكوتين موجود در شير مادران سيگاري باعث ايجاد انواع عفونتها در شيرخوار مي‌شود

    نيكوتين موجود در شير مادران سيگاري مي‌تواند سبب پنوموني، برونشيت‌ و ساير عفونتها در شيرخوار شود. اكثر داروهايي كه به مادر تجويز مي‌شود از شير عبور مي‌كند و كيفيت عبور دارو به درون شير بستگي به حلاليت ليپيدي دارو، ظرفيت تركيب با پروتين و ph شير دارد. همچنين غلظت دارو، مقدار و تناوب داروي مصرفي از ديگر عوامل تعيين كننده است.

    مصرف برخي از داروها مثل ضد تيروئيد، ضد انعقاد خوراكي، مسهل و قرصهاي جلوگيري از حاملگي در زمان شيردهي نبايد انجام گيرد. ولي برخي از داروها مانند هپادين، كائولين، پكتين و انسولين به درون شير مادر نفوذ نكرده و توسط شير خوار جذب نمي‌شود.

    لازم به ذكر است: چنانچه شيرخوار كمتر از 6 هفته سن داشته باشد هر دارويي كه به درون شير مادر و سرم شير خوار انتقال يابد مي‌تواند باعث صدمه شود و اگر مصرف دارو براي سلامتي مادر واجب باشد مي‌توان موقتا دادن شير را متوقف كرد.