1. این پایگاه به ثبت ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران رسیده است.

    مهمان عزیز سپاس بابت بازدید شما از تالار گفتگوی دهه هفتادی ها.

    عضویت در انجمن رایگان بوده و برای عموم باز میباشد . با صرف 30 ثانیه یکی از اعضای دهه هفتادی ها شوید .

انواع و نقش ویتامین های غذایی در بدن انسان

شروع موضوع توسط MahD!ye ‏Jan 22, 2014 در انجمن اخبار و دانستنی های تغذیه

  1. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    اسيد فوليک


    همانطور که می دانيد ، کم خوني يکي از مشکلاتي است که گريبانگير بسياري از زنان ايراني مي باشد. در خون انسان سلولهايي به نام گلبولهاي قرمز موجود است که حامل اکسيژن مورد نياز اندامهاست .

    در صورتيکه توليد گلبولهاي قرمز در بدن کاهش يابد ، فرد مبتلا به کم خوني می شود که علائم آن ضعف ، رنگ پريدگي و خستگي زود رس است .

    طي تحقيقاتي که در سال 1945 برروي کم خوني انجام شد دريافتند ، کمبود اسيد فوليک*(b9) يکي از عوامل ايجاد کننده نوع خاصي از کم خوني است که کم خوني ماکروستيک نام دارد . کمبود اسيد فوليک موجب کاهش توليد گلبولهاي قرمز شده و گلبولهاي توليد شده بزرگتر و کم رنگ تر از حد طبيعي می شوند.

    نوع ديگر کم خوني ناشي از کمبود دريافت عنصر آهن است که در مبحث مربوط به خود شرح داده خواهد شد . در صورتيکه فرد مبتلا به کم خوني با تشخيص پزشک از نوع آن اطلاع يابد مي تواند با مصرف مواد غذايي غني ، به درمان کم خوني خود کمک کند .

    اين ويتامين در مواد غذايي مختلف يافت مي شود و به صورت آزمايشگاهي نيز می توانند آنرا توليد کنند . پس از خوردن ، از قسمت ابتداي روده جذب می شود و توسط جريان خون به کبد رفته ، در آنجا ذخيره مي گردد . ميزان اسيد فوليک موجود در کبد تأمين کننده نياز 4 تا 5 ماه بدن ما است.

    عملکرد اسيد فوليک چيست و چرا کمبود آن موجب کم خوني مي شود ؟

    عمل اسيد فوليک شرکت در توليد پروتئين در بدن است . نقش ديگر آن در ساخته شدن اسيدهاي نوکلئيک است.

    اسيدهاي نوکلئيک در هسته سلول قرار دارند و انتقال دهنده صفات ارثي می باشند . اسيد فوليک با قابليت جابجايي واحدهاي تک کربنه در همانند سازي ژنها نقش دارد . در بخشهايي از بدن که تکثير سلولي سريع دارند مانند گلبولهاي قرمز و سفيد ، سلولهاي ديواره دستگاه گوارش و ادراري ، اسيد فوليک بيشتر مورد نياز است .

    کمبود اسيد فوليک

    عوارض کمبود طولاني مدت آن در يک فرد بالغ ، کم خوني ، متورم و قرمز شدن زبان، اختلالات گوارشي مانند اسهال و اختلالات روحي چون افسردگي است و تأثير کمبود آن در کودکان نيز کاهش رشد در آنهاست ، تقريباً 10 درصد افراد جامعه مبتلا به درجاتي از کمبود اسيد فوليک هستند البته در حدي که علائم باليني آن بروز نکرده باشد .

    مصرف اسيد فوليک در خانمهايي که قصد باردارشدن دارند و يا مادران باردار در ماههاي اول و دوم بارداری بسيار ضروري است .

    کمبود اسيد فوليک موجب ايجاد نقصهاي مادرزادی در دستگاه عصبي کودک مي شود . خانمهايي که قصد بارداري دارند بهتر است از مکمل اسيد فوليک با تجويز پزشک و مواد غذايي غني از اسيد فوليک مصرف کنند .

    ميزان مورد نياز يک فرد بزرگسال 400 ميکروگرم اسيد فوليک در روز است . در سالهاي اخير به دليل تحقيقاتي که انجام شده استاندارد نياز روزانه افراد را افزايش داده اند که نشان از اهميت دريافت اين ويتامين دارد . نياز به اسيد فوليک در بارداري و شير دهي دو برابر مي شود .

    افرادي که سوخت و ساز بدن آنها بالاست و يا مبتلا به بيماري خاصي چون سلولهای خوني داسي شکل يا سرطان خون هستند ، نيازمند اسيد فوليک بيشتري می باشند .



    مواد غذايي غني از اسيد فوليک

    - در جگر ، قلوه و گوشت بدون چربي بيشترين ميزان آن موجود است.

    - در حبوباتي چون لوبيا قرمز ، لوبيا سفيد و سويا و در سبوس گندم

    موجود است . در سبزيجاتي چون اسفناج، کلم، کاهو، مارچوبه و آرتيشو و در ميوه هايي مثل آب پرتقال تازه و موز موجود است .

    - ميزان کمي در زرده تخم مرغ و شير موجود است .

    در صورتيکه شما يک غذاي حاوي حبوبات به همراه نان سبوس دار مصرف کنيد مثل خوردن يک کاسه آبگوشت پر حبوبات با نان سنگک را به همراه ماست و اسفناجي که حداقل 1 فنجان اسفناج پخته دارد ميل نماييد و در بين روز ماءالشعير بنوشيد ، ميزان مورد نيازاسيد فوليک بدن شما تأمين خواهد شد .
     
  2. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    " ويتامينb1 "
    اولين ويتاميني که از اين گروه ويتامينها کشف شد، ويتامينb1 بود که نام ديگر آن تيامين است . اين ويتامين تأثيرات بسيار مهمي در سوختن قندها دربدن و عملکرد اعصاب دارد .

    ·ويتامين b1 از راه روده جذب خون مي شود ، تغييراتي بر روي آن صورت مي گيرد و آماده استفاده بافتها مي گردد . يکي از موادي که در جذب آن اختلال ايجاد مي کند ، الکل است که مصرف زياد آن موجب کمبود ويتامين b1مي شود . اين ويتامين در بدن ذخيره نمي شود ، از اينرو بايد توجه کنيم تا با مصرف درست از کمبود آن جلوگيري نماييم .

    ·عملکرد آن در اندامها، فعال کردن آنزيمهاي لازم براي سوختن قند در بدن است ، اگر نام چرخه کربس را شنيده باشيد ، اين ويتامين نقش اساسي در ادامه عملکرد چرخه دارد . نقش مهم ديگر آن در اعصاب است ، ما براي انجام هر حرکت و يا درک احساس از محيط نياز داريم پيامهاي عصبي از مغز به اعصاب بدن و بالعکس منتقل شوند ، ويتامين b1 در انتقال پيامهاي عصبي نقش مهمي دارد .

    ·در صورتيکه مصرف اين ويتامين کمتر از حد مورد نياز بدن باشد در ابتدا فرد بي اشتها مي شود و وزنش کاهش مي يابد . کمبود شديد ويتامينb1سبب ابتلاي فرد به بيماريبري بري مي شود که حالت وخيم آن به مرگ فرد مي انجامد. به دليل نقشb1 در سوخت قند و توليد انرژي ، هنگام کمبود آن فرد ناتوان شده و گاهي اِدم يا ورم اندامها در فرد به وجود مي آيد و به دليل نقشb1 در اعصاب در صورت کمبود آن ، اعصاب تحليل مي روند خصوصاً اعصاب پا، گز گز کردن پاها که شکايت بسياري از افراد است مي تواند ناشي از کمبود b1 باشد . اين بيماري در کودکاني که در مرحلهاز شير گيري هستند و مادرانشان اهميت زيادي به غذاي تکميلي آنها نمي دهند نيز عارض مي شود . ميزانb1 مورد نياز بدن يک فرد بالغ ،2/1ميلي گرم در روز است .

    · اما ويتامينb1 در کدام مواد غذايي موجود است ؟

    ويتامينb1 در بسياري از غذاها مثلنانها، غلات وگوشتهاخصوصاً گوشت قرمز وجود دارد . بيشترين ميزانb1 درمخمر ،جگرو سبوس غلات ( گندم، جو و برنج) است .

    سبوس منبع غني b1است و با گرفتن پوست غلات براي تهيه آرد سفيد قسمت اعظم b1از دست مي رود . از اينرو توصيه مي شود از نانهاي سبوس دار مثل سنگک ، بربري و بيسکويت هايي که با آرد سبوس دار تهيه مي شود استفاده کنيد . حتما در فيلمها ديده ايد که ژاپني هاي فقير که غذاي آنها فقط برنج سفيد و ترشي است پس از مدتي دچار ناتواني در عضلات پا و راه رفتن مي شوند که اين همان بيماري بري بري است . نکته ديگر اينکه حرارت، ويتامين b1را از بين مي برد . اگر از جگر غذايي تهيه مي کنيد ، بهتر است آنرا قبل از پخت در فريزر قرار ندهيد و براي پخت از حرارت بالا استفاده نکنيد . بهتراست بدانيد ، مصرف ماءالشعير و يا جوانه گندم نيزميزان زياديb1 به بدن ما مي رساند
     
  3. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    ویتامین b12

    ویتامین B12 یا کوبالامین که در کبد ذخیره می شود یک کوفاکتور برای دو کوانزیم است.متیل – کوبالامین انتقال گروه متیل از یک کوفاکتور اسید فولیک برای تشکیل میتیونین را تسریع می کند.سپس این کوفاکتور فولات بدون متیل در واکنش های تک کربنی برای سنتز اسید نوکلئیک شرکت می کند.به همین دلیل است که بعضی از عوارض ناشی از کمبود ویتامین B12 و فولیک در بدن شبیه به هم هستند.
    کوآنزیم B12 یعنی دی اکسی آدنوزیل کوبالامین تجزیه ی اسید های چرب و اسید های آمینه را تسریع می کند.
    عوارض ناشی از کمبود:عوارض ناشی از کمبود این ویتامین بستگی به مرحله ی آن دارد.مرحله ی I یا کمبود اولیه مرحله ایست که در آن میزان holoTC II موجود در پلاسما کمتر از 60 پیکو گرم( 10 به توان 12-) در میلی لیتر است.هولو ترانس کوبالامین فرم فعال ویتامین B12 در خون و شاخصی برای اندازه گیری این ویتامین و کمبود آن است.در مرحله ی II میزان این ویتامین کمتر از 300 پیکو گرم در میلی لیتر و holoTC II کمتر از 40 پیکو گرم در میلی لیتر می رسد.در مرحله ی سوم مقدار ویتامین به کمتر از 200 و holoTC II به کمتر از 40pg/ml است.در این مرحله هسته های بعضی از سلولهای نوتروفیل تکثیر شده و میزان همو سیستئین و اسید متیل مالونیک سرم و ادرار افزایش می یابد.در مرحله ی IV که شدید ترین نوع کمبود است در کنار این مشکلات نوعی کم خونی که در آن تعداد گلبولهای قرمز و اندازه ی آنها به طور غیر طبیعی افزایش می یابد نیز رخ می دهد.
    در مرحله ی سوم قبل از کمخونی , تخریب جبران نا پذیر میلین نخاع ,مغز, اعصاب بینایی و اعصاب محیطی باعث پیشرفت بیماری های عصبی می شود.زوال عقلی, تمرکز ضعیف و افسردگی می تواند از نشانه های اولیه باشد.
    معده یک نوع گلیکو پروتئین ویژه ترشح می کند که به ویتامین B12متصل شده و زمینه ی جذب آن را در سلولهای گیرنده ی روده فراهم می آورد.ترشح ناکافی این ماده که یک عارضه ی خود ایمنی است می تواند منجر به کم خونی حاد شود.در سالخوردگان زخم های مزمن معده غالباً با جذب نا مناسب این ویتامین و کمبود آن مرتبط است.از انجائی که ویتامین جذب شده به داخل صفرا ترشح می شود و مجدّداً جذب می شود ممکن است 20 سال طول بکشد تا عوارض ناشی ازمصرف کم این ویتامین مثلاً در گیاه خواران متعصب, بروز کند.اما عوارض ناشی از اختلال در جذب این ویتامین در عرض چند ماه خود را نشان می دهد زیرا مشکل از داخل بدن است نه رژیم غذایی.
    مقدار توصیه شده
    :مقدار مورد نیاز بدن به این ویتامین در سنین مختلف متفاوت است.از بدو تولد تا 6 ماهگی این مقدار 0.3 میکرو گرم در روز است. برای 6 تا 12 ماهگی مصرف 0.5, برای 1 تا 3 ساله ها 0.7, برای 4 تا 6 ساله ها 1 ,برای 7 تا 10 ساله ها 1.4 و برای نوجوانان و بزرگسالان 2 میکرو گرم در روز لازم است.در دوران بارداری این رقم به 2.2 و در دوران شیردهی به 2.6 میکرو گرم در روز می رسد. به زنان باردار و شیرده و گیاه خواران توصیه می شود با استفاده از مکمل ها ,ویتامین B12 کافی را بدست آورند.
    منابع غذایی
    :این ویتامین تنها در غذاهایی با منشا حیوانی یافت می شود .منابع عالی آن(>10میکرو گرم در 100 گرم) گوشت قرمز و صدف های خوراکی هستند.منابع خوب ( 10-1 میکرو گرم در 100 گرم ) زرده ی تخم مرغ ,گوشت مرغ, ماهی, پنیر های تخمیری و شیر خشک است .شیر و فرآورده های آن کمتر از 1 میکرو گرم در 100 گرم ویتامین B12 دارند.
    مسمومیت:
    تا کنون هیچگونه عوارض سویی از مصرف بیش از 100میکرو گرم در روز این ویتامین مشاهده نشده است.تزریق عضلانی 100 میکرو گرم از این ویتامین برای بزرگسالانی که نمی توانند ویتامین کافی از طریق روده هایشان جذب کنند یا دچار کم خونی حاد یا مشکلات دیگر هستند توصیه می شود.
    تحقیقات اخیر:فقدان ویتامین B12 ممکن است باعث ایجاد نقص در طناب عصبی جنین در زنان بارداری شود که دچار سو تغذیه یا سو جذب هستند.کمبود این ویتامین ممکن است در کشورهای در حال توسعه بیشتر به علت سو تغذیه بسیار شایع باشد
     
  4. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    ویتامین بازیگوش

    ب۱ جزو آن دسته از ویتامین‌هایی است که باید برای دسترسی به آن در بین مواد غذایی جست‌وجو کرد.
    این ویتامین در برابر مواد قندی بسیار حساس است و افراط در مصرف مواد غذایی حاوی قند، این ویتامین را از بدن فراری می دهد. حتی برخی از کارشناسان معتقدند که پوشیدن لباس‌های نایلونی نیز موجب کمبود این ویتامین بازیگوش در بدن می‌شود.
    همانگونه که تصور عمومی تایید می‌کند، ویتامین ب۱ در مواد غذایی نظیر نان (البته نانی که از سبوس تهیه شده باشد)، برنج، جگر، دانه‌‌های آفتابگردان و سویا و سبزیجاتی نظیر کلم، اسفناج و هویج وجود دارد.
    این در حالی است که جوانه گندم هم مقدار قابل توجهی از این ویتامین را در خود جای داده است. یکی از نوشیدنی‌های حاوی ویتامین ب۱ هم ماءالشعیر است که می توان با نوشیدن آن بخشی از ویتامین ب۱ مورد نیاز بدن را تامین کرد
     
  5. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    سديم

    همه به خوبي نمك را مي شناسيم و آن را براي طعم بخشيدن به غذاهايمان به كار مي بريم. ولي آيا نمك فايده اي هم براي بدن دارد؟ ضرر چه طور؟ دراين مطلب در مورد خواص سديم و نقش آن در بدن صحبت خواهيم كرد. دانشمندان از سال 1937 دريافتند كه سديم يك عنصر ضروري براي بدن است .

    سديم مهمترين الكتروليت موجود در بدن مي باشد . الكتروليت ها عناصري هستند كه در بدن وظيفه تنظيم غلظت آب بدن، ثبات اسيديته بدن و بسياري از اعمال ديگر را بر عهده دارند. سديم بيشتر در مايعي كه اطراف سلول هاي بدن را فراگرفته، موجود است.

    با مصرف نمك كه از دو جزء كلر و سديم تشكيل شده است، سديم وارد بدن شده و به راحتي ازطريق دستگاه گوارش جذب مي شود.

    اغلب سديم مصرف شده ( 95 درصد) بيشترازنياز بدن است كه از طريق كليه ها دفع مي شود. تنظيم ميزان سديم موجود در بدن توسط سيستم دقيقي انجام مي شود. اين سيستم به وسيله يك هورمون به نام آلدوسترون كنترل مي شود. اين هورمون ازغدد فوق كليوي ترشح مي شود.

    با كاهش ميزان سديم در بدن، ترشح آلدوسترون افزايش مي يابد كه باعث جذب بيشتر سديم از روده ها ومانع دفع سديم از كليه مي شود. در صورتيكه با مصرف زياد نمك ميزان سديم در بدن بالا برود، بخش مربوط به تشنگي در مغز تحريك شده ، فرمان تشنگي را صادر مي كند. در اين صورت فرد احساس نياز به آب پيدا كرده و با مصرف آب غلظت سديم بدن كم مي شود.

    نقش سديم در بدن

    - آب بدن را تنظيم مي كند، در نتيجه با افزايش يا كاهش مصرف آب ، بدن دچار تورم يا خشكي نمي شود.

    - به هدايت امواج عصبي كمك مي كند.

    - در منقبض شدن عضلات مؤثر است.

    - با وجود سديم ميزان ثبات اسيدي - بازي بدن حفظ مي شود يا به عبارتي سديم در تنظيم ph بدن مؤثر است.

    - يك نقش جالب سديم اين است كه موجب جذب بهتر قندهاي ساده و اسيدهاي آمينه كه اجزاء تشكيل دهنده مواد نشاسته اي و پروتئين ها هستند، مي شود.

    - سديم در شيره هاي گوارشي كه موجب هضم غذا مي شوند، وجود دارد.

    - سديم در استخوان ها نيز موجود است.

    ميزان نياز به سديم

    روزانه 200 ميلي گرم سديم، حداقل نياز يك فرد بالغ را برآورده مي كند. معمولاً افراد خيلي بيشترازاين ميزان و به طور متوسط 7 تا 11 گرم در روز ، نمك مصرف مي كنند كه از اين طريق 4 گرم سديم روزانه دريافت مي شود.

    مهمترين منبع دريافت سديم، نمك است، ولي به طور طبيعي در بعضي از مواد غذايي مثل گوشت ها و سبزيجات نيزموجود است.

    غذاهاي آماده و كنسرو شده، مقدار زيادي نمك دارند. از اينرو به افراد دچار فشارخون بالا توصيه مي شود، مواد غذايي كنسرو و فرآيند شده را مصرف نكنند.

    كاهش و افزايش مصرف سديم

    مقدار نرمال سديم خون ، 136 تا 145 ميلي اكي والان در ليتر است. اگر ميزان سديم خون كمتر از اين مقدار شود فرد دچار عارضه اي بنام هيپوناتريومي مي شود و اگر بيشتر از اين مقدار شود دچار هيپرناتريومي خواهد شد.

    علائم كمبود سديم در بدن سستي، انقباض عضلاني ، خستگي و گيجي و افت فشار خون است. با افزايش مقدار سديم خون، فشار خون بالا رفته ، خطر بيماري هاي قلبي-عروقي، سكته و آسيبهاي قلبي وجود دارد. براي كاهش احتمال بروز اين عوارض به افراد توصيه مي شود منابع پتاسيم، كلسيم و منيزيم را بيشتر دريافت كنند.

    در مواردي چون استفراغ پياپي، اسهال و يا تعرق بيش از حد ، دفع سديم افزايش يافته در نتيجه نياز به مصرف سديم نيز بيشترميشود. افرادي كه براي درمان افسردگي ، ليتيم مصرف مي كنند نبايد رژيم محدود از سديم بگيرند.

    توانايي بدن دردفع سديم از كليه ها محدود است. بنابراين مصرف زياد و طولاني مدت سديم ، موجب تجمع ميزان اضافي آن در بدن شده و در سنين بالاتر، فرد دچار عارضه فشار خون خواهد شد. پس بهتراست قبل از مصرف يك ماده غذايي ، بر چسب آن را مطالعه كنيد تا مطمئن شويد سديم زيادي ندارد.
     
  6. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    مصرف ويتامين ث را فراموش نکنید:


    مصرف ويتامين ث ارزشمند تأثير بسزايى در حفاظت از بدن در برابر نقص هاى سيستم دفاعى، مشكلات قلبى ـ عروقى، بيمارى هاى دوران جنينى و باردارى، مشكلات بينايى، سرطان، سكته مغزى و حتى چروك پوست و سرماخوردگی دارد.

    ويتامين ث بسيار بيشتر از ساير ويتامين ها توجه پزشكان و مردم عادى را به خود جلب كرده است و البته اين ميزان توجه بى علت نيست. هر چه محققان بيشتر خواص اين ويتامين را مطالعه مى كنند، بيشتر به نقش مهم آن در حفظ سلامتى پى مى برند.

    البته مقدار پيشنهادى پزشكان براى مصرف ويتامين ث بيشتر از حدى است كه يك انسان عادى از طريق رژيم غذايى روزانه اش دريافت مى كند.
    ميزان مصرف ويتامين ث
    مصرف ۵۰۰ ميلى گرم ويتامين ث در روز بسيار مناسب است. براى تأمين اين ميزان بايد روزانه به مقدار كافى ميوه و سبزيجات بخوريد. بسيارى از مردم به علت آن كه نمى توانند اين ميزان را از طريق رژيم غذايى تأمين كنند به مصرف قرص هاى مكمل غذايى اين ويتامين روى مى آورند.

    هر چند مصرف اين قرص ها هيچ تأثير منفى روى بدن ندارند (به جز برخى از آنها كه به علت خاصيت اسيدى، معده را ناراحت مى كنند) اما پزشكان توصيه مى كنند كه اين ميزان از طريق مصرف كافى ميوه ها و سبزيجات تأمين شود، زيرا در اين صورت بدن ساير ويتامين ها و مواد معدنى را كه براى حفظ سلامتى مفيد هستند دريافت مى كند.
    ميزان ويتامين ث در برخى از ميوه ها و سبزيجات عبارتند از:
    ـ يك پيمانه طالبى: ۵۹ ميلى گرم، يك پيمانه آب پرتقال: ۹۷ ميلى گرم، يك پيمانه كلم بروكلى پخته شده: ۷۴ ميلى گرم، يك دوم پيمانه كلم قرمز: ۴۰ ميلى گرم، يك دوم پيمانه فلفل سبز: ۶۰ ميلى گرم، يك دوم پيمانه فلفل قرمز: ۹۵ ميلى گرم، يك عدد كيوى متوسط: ۷۰ ميلى گرم، يك پيمانه آب گوجه فرنگى: ۴۵ ميلى گرم.
    * فوايد مصرف ويتامين ث
    براساس تحقيقات ويتامين ث مى تواند در حوزه هاى زير تأثير زيادى در سلامت افراد داشته باشد.
    استرس: تحقيقات نشان داده است كه مصرف ويتامين ث براى افرادى كه سيستم ايمنى بدن آنها به علت استرس و فشار روانى زياد، ضعيف شده است، اثر مثبتى دارد.

    ويتامين ث ماده غذايى است كه نسبت به تغييرات بدن در شرايط پراسترس بسيار حساس است. از آن جايى كه ويتامين ث در بدن افراد سيگارى و چاق بشدت تحليل مى رود، مى توان گفت ميزان اين ويتامين در خون يكى از شاخصه هاى سلامت كلى افراد است.
    سرماخوردگى: برخلاف تصور عموم، ويتامين ث يك درمان براى سرماخوردگى هاى معمولى نيست اما مصرف آن در هنگام سرماخوردگى موجب مى شود اين بيمارى پيشرفت نكند و به موارد پيچيده تر مانند ذات الريه و عفونت هاى ريوى تبديل نشود.
    سكته مغزى: پزشكان اخيراً دريافته اند افرادى كه ميزان ويتامين ث خون بالايى دارند ۴۲ درصد كمتر از افرادى كه اين ويتامين را به اندازه كافى مصرف نمى كنند، در معرض خطر سكته مغزى قرار دارند. علت اين امر هنوز به طور كامل مشخص نشده است.

    ميزان ويتامين ث موجود در خون افرادى كه ميوه و سبزيجات زيادى را در رژيم غذايى روزانه خود گنجانده اند، بسيار بالا است. اين افراد به علت تغذيه مناسب، انواع ويتامين ها، فيبر و موادمعدنى را به اندازه كافى دريافت مى كنند و در نتيجه از سلامت بيشترى برخوردار هستند.
    پيرى پوست: ويتامين ث هم بر سلول هاى درون و هم بر سلول هاى بيرون بدن تأثير مى گذارد. براى بررسى رابطه بين تغذيه و پيرى پوست، تحقيقاتى بر روى ۴ هزار و ۲۵ زن ۴۰ تا ۷۴ ساله انجام شده و نتايج آن نشان داده است هرچه ميزان ويتامين ث مصرفى در افراد بيشتر باشد، احتمال ابتلا به خشكى پوست و چين و چروك صورت كمتر خواهد بود.همچنين ويتامين ث در كاهش التهابات و كاهش خطر ابتلا به سرطان و بيمارى هاى قلبى ـ عروقى نقش مؤثرى دارد.
    اثرات ويتامين ث در بدن: وجود ويتامين ث يا اسيد اسكوربيك، براى رشد، توسعه و ترميم همه بافت هاى بدن ضرورى است. همچنين اين ويتامين در بسيارى از فعاليت هاى بدن از جمله جذب آهن، سيستم دفاعى بدن، ترميم زخم ها و حفظ و نگهدارى از غضروف، استخوان ها و دندان ها نقش مهمى دارد.ويتامين ث يك آنتى اكسيدان است و مى تواند بدن را در برابر آسيب هاى ناشى از مولكول هاى مضرى به نام راديكال هاى آزاد (مانند مولكول هاى مواد شيميايى سمى و دود سيگار و غيره) حفظ كند.

    راديكال هاى آزاد مى توانند موجب بروز امراضى چون سرطان، بيمارى هاى قلبى و درد مفاصل شوند.اگر اين ويتامين را همراه با آهن مصرف كنيد، موجب جذب بهتر آهن مى شود.در موارد حاد كمبود ويتامين ث موجب بروز بيمارى اسكوربوت مى شود كه نشانه هاى آن شامل ضعف، كم خونى ، كبودى، خونريزى زياد در زخم هاى كوچك و شل شدن لثه ها هستند.
     
  7. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    ويتامين های :A,K,C,E,D,B1,B2,B3,B6,B12


    آشنايي با ويتامين A
    اين ويتامين يك ويتامين محلول در چربي است. اين ويتامين به دو صورت وجود دارد
    رتينول: كه فقط در غذاهاي حيواني يافت مي شود
    كاروتن: كه هم در غذاهاي حيواني و هم غذاهاي گياهي يافت مي شود.
    بعلت محلول بودن در چربي , اين ويتامين مي تواند در داخل بدن ذخيره گردد لذا مصرف بيش از اندازه آن ميتواند موجب مسموميت گردد. اين مسموميت خود را به شكل درد مفاصل ,هيپركلسيمي , ريزش مو, دل بهم خوردگي, اسهال, استفراغ, بي اشتهايي, تاري ديد, قاعدگي نامرتب, پوسته پوسته شدن پوست, خستگي , سردرد نشان خواهد داد و اين در حالي ايت كه كمبود اين ماده مغذي ميتواند منجر به عقيمي مردان ,شب كوري و گزروفتالمي گردد.
    مقدار مورد نياز اين ويتامين براي افراد بالغ معادل ١٠٠٠٠ واحد بين المللي(IU يا International Unit) ميباشد.
    از جمله منابع اين ويتامين ميتوان به روغن كبد ماهي, هويج, سبزي هاي سبز و زرد, زرده تخم مرغ, شير و فرآورده هاي آن, مارگارين و ميوه هاي زرد.


    آشنايي با ويتامين K
    ويتامين k يك ويتامين محلول در چربي ميباشد. باكتريهاي روده نيز ميتوانند اين ويتامين را بسازند.
    از آنجايي كه در تشكيل عوامل انعقادي ٢و۵ و٩ و۰١نقش دارد در پيشگيري از خونريزي هاي داخلي و خارجي و كم كردن خونريزي عادت ماهيانه نقش ايفا مينمايد. همچنين در اكسيداسيون اسيد گلوتاميك نيز نقش دارد. كمبود آن مي تواند منجر به افزايش زمان پروترومبين و خونريزي , اكيموز و سلياك و كوليت و اسپرو گردد.
    از جمله منابع اين ويتامين ميتوان به ماست آلفا آلفا, زرده تخم مرغ, روغن بزرك يا كتان, روغن سويا, روغن كبد ماهي و برگ سبز سبزيجات اشاره نمود.
    اشعه ايكس و اشعه راديواكتيو و آسپرين و آلودگي هوا از جمله عوارض از بين برنده آن هستند و مقدار اين ماده مغذي در غذاهاي منجمد شده كمتر از غذاهاي طبيعي است.

    آشنايي با ويتامين ث يا اسيدآسكوربيك
    اين ويتامين جزو ويتامين هاي محلول در آب بوده و از آنجايي كه تقريبا شناخته شده ترين نوع ويتامين است احتياج به معرفي چنداني ندارد.
    تقريبا تمام جانوران به جز انسان و ميمون و خوكچه هندي آنرا در بدن خود مي سازند. اين ويتامين به جذب آهن در بدن كمك مي كند و همچنين در تشكيل كلاژن نيز نقش دارد, زخم و سوختگي و خونريزي لثه را التيام بخشيده و در پايين آوردن كلسترول خون نقش دارد و احتمال ايجاد لخته هاي خوني در سياهرگ را كم ميكند.
    همانطور كه همه شما داستان ملواناني را كه به راههاي دوردست ميرفتند و ... را شنيده ايد و ميدانيد كه كمبود اين ويتامين در بدن منجر به ابتلا به اسكوربوت خواهد شد. همچنين استفاده از مقادير فوق العاده زياد اين ويتامين ميتواند منجر به بروز اسهال متناوب و تكرر ادرار و سنگ هاي كليوي گردد.
    مركبات و سبزيها و ميوه ها از جمله منابع غني اين ويتامين هستند و نگهداري طولاني مدت در يخچالها, پختن, حرارت, اكسيژن, نور و دخانيات از جمله عوامل از بين برنده آن هستند.

    آشنايي با ويتامين E
    يك ويتامين محلول در چربي است. اين ويتامين در بافت كبد و چربي و قلب و عضلات بيضه ها و رحم , خون و غده هيپوفيز و غدد فوق كليوي ذخيره ميگردد.
    اين ويتامين را بعلت خواص آنتي اكسيداني اش ويتامين جواني ميدانند. همچنين اين ويتامين موجب رسيدن مقادير زيادي از اكسيژن به بدن مي شود و موجب افزايش طاقت و تحمل حين انجام فعاليت هاي بدني مي شود.
    در اثر كمبود اين ويتامين عوارض زير مشاهده مي گردد.
    تخريب گلبولهاي قرمز(آنمي هموليتيك) , تحليل عضلات , بعضي از انواع كم خوني ,برونكوپنوموني در كودكان نارس, نوروپاتي و ميوپاتي همراه با كراتين اوري در بزرگسالام مبتلا به سوجذب طولاني مدت.
    از منابع اين ويتامين مي توان به جوانه گندم, دانه سويا, كلم بروكلي, اسفناج, آرد غلات كامل و تخم مرغ.

    آشنايي با ويتامين D
    ويتامين D يك ويتامين محلول در چربي است. بدن انسان اين توانايي را دارد كه در مقابل نور خورشيد اين ويتامين را بسازد. بديهي است وجود بخار زياد و همچنين هواي آلوده به سبب جلوگيري از تابش مستقيم و كافي نور خورشيد ميتواند موجب كاهش توليد اين ويتامين در داخل بدن گردد.
    مقدار توصيه شده اين ويتامين ۰۰۴ واحد بين المللي(معادل ده ميكروگرم ) در روز ميباشد.
    اين ويتامين موجب تسهيل در جذب و استفاده از فسفر و كلسيم و استحكام اسكلت بندي ميشود و كمبود آن در دوران كودكي منجر به راشي تيسم و در دوران بزرگسالم منجر به استئو مالاسي و هيپوكلسيمي و هيپوفسفاتمي مي گردد.
    روغن ماهي , ساردين, شاه ماهي , ماهي آزاد, ماهي تون, شير و محصولات لبني از جمله منابع طبيعي اين ويتامين مي باشند.

    آشنايي با ويتامين ب١ يا تيامين
    تيامين يك ويتامين قابل حل در آب است لذا مازاد آن از طريق ادرار دفع ميگردد.
    اين ويتامين رشد را تقويت كرده و به عمل هضم به خصوص هضم كربوهيدرات ها كمك مي نمايد. اين ويتامين به علت تاثير بر عملكرد سيستم عصبي و بهبود بخشيدن به حالات رواني ويتامين اخلاق ناميده مي شود. تيامين در بهبود بخشيدن به بيماري سفر كمك مي كند.
    كمبود اين ويتامين مي تواند منجر به ايجاد بيماري بري بري گردد.
    سبوس برنج, نان كامل گندم, آرد جو دو سر, بادام زميني, آغلب سبزيها و برنج از جمله منابع غني اين ويتامين ميباشند.
    حرارت, الكل, كافئين و هواي آزاد از جمله عوامل از بين برنده اين ماده مغذي اند.

    آشنايي با ويتامين ب ٢ يا ريبوفلاوين
    اين ويتامين نيز مانند بقيه ويتامين هاي گروه ب قابل حل در آب بوده و مازاد آن از طريق ادرار دفع مي گردد.
    اين ويتامين به رشد و داشتن پوست, مو و ناخن سالم و بهبود زخمهاي دهان و لب كمك نموده و كمبود آن ميتواند منجر به زخمهاي دهان و لب و پوست و اندام تناسلي گردد.
    نور(اشعه ماورا بنفش), محيط قليايي, حرارت پخت و پز, سولفاميدها, استروژن و الكل از جمله عوامل از بين برنده اين ويتامين هستند.

    آشنايي با ويتامين B3
    نياسين هم مانند بقيه ويتامين هاي گروه ب جزو ويتامين هاي محلول در آي ميباشد.
    ايم ويتامين در ساختمان كوآنزيمهاي NAD وNADP نقش دارد و ميزان مورد نياز روزانه آن براي بالغين ٢٠-١۴ ميلي گرم در روز ميباشد.
    كمبود اين ويتامين مي تواند منجر به پلاگر, زخم بر روي زبان, آمينواسيداوري و زوال شديد مغزي گردد.

    آشنايي با پيريدوكسين
    مقادير بيش از حد نياز اين ويتامين محلول در آب تقريبا هشت ساعت پس از خوردن غذا دفع مي گردد.
    اين ويتامين در جذب صحيحي پروتئين و چربي موثر است و در تبديل اسيدآمينه تريپتوفان به نياسين يا ويتامين ب٣ نقش مهمي ايفا مينمايد, حالت تهوع و دل بهم خوردگي را بهبود بخشيده و از بوجود آمدن برخي اختلالات پوستي و مغزي جلوگيري مي كند.
    مخمر آبجو , سبوس گندم , جگر , قلوه ,دل , طالبي , كلم , شير , تخم مرغ و گوشت گوساله از منابع اين ويتامين مي باشند.
    همچنين نگهداري مواد غذايي براي مدت طولاني , كنسرو كردن, بريان كردن گوشت, الكل و استروژن از جمله عوامل از بين برنده اين ماده مغذي اند.

    آشنايي با ويتامين ب 12 يا كوبالامين
    اين ويتامين به تنهايي نميتواند بطور كامل جذب گردد و براي جذب كامل نياز به كلسيم دارد.
    مقدار توصيه شده روزانه آن سه ميكرو گرم در روز ميباشد و كمبود آن ميتواند منجر به كم خوني ماكروسيتيك و التهاب دهان و گلوسيت گردد.
    اين ويتامين در بدم موجب تشكيل و تجديد گلبولهاي قرمز خون ميشود, تحريك پذيري روده ها را كاهش داده و منجر به افزايش اشتها در كودكان ميشود. دستگاه عصبي را سالم نگه مي دارد و موجب مي شود بدن در استفاده از پروتئين ها و كربوهيدراتها و چربي ها بهتر عمل نمايد.
    الكل, استروژن, نور خورشيد و و در معرض مواد اسيدي يا قليايي بودن اين ويتامين را از بيم خواهند برد.
    جگر, گوشت گوساله, تخم مرغ, شير, پنير و قلوه از جمله منابع غني آن هستند.
    ويتامين هاي گروه ب را ويتامين اعصاب و ويتامين اخلاق نيز ناميده اند. اين ويتامين ها در اكثر واكنشهاي مربوط به سوخت و ساز انرژي(كربوهيدراتها 9 نقش دارند و شايد بتوان كمبود آنرا شايع ترين نوع كمبود ويتامين در جامعه امروز ايران دانست از سويي كسب مقدار زيادي از انرژي از نان و برنج كه به سبب جدا نمودن سبوس شان از لحاظ ويتاميني بسيار فقير هستند و از سويي استفاده زياده از حد از مواد قندي كه موجب از بين رفتن چند نوع از ويتامين ب ميشود باعث شده اند كه عوارض رواني كمبود اين گروه از ويتامين ها نظير بي حالي، افسردگي، پرخاشگري، عدم تعادل روحي، ضعف جسمي، عدم تمركز فكري و .... به وفور در جامعه ما يافت شود
     
  8. MahD!ye

    MahD!ye مدیربخش زنگ تفریح

    15,168
    16,846
    1,083
    ویتامین ث: یا همون اسید اسکوربیک از بین ویتامینا از همه بیشتر مورد توجه خواص و عوامه. ویتامین ث برای خیلی از ما یعنی دوای سرما خوردگی. منشاء این باور برمی گرده به کتاب “ویتامین ث و سرماخوردگی” نوشته لاینوس پاولینگ به سال 1970. برای اولین بار این پاولینگ بود که تو کتابش مصرف زیاد ویتامین ث رو برای کاهش احتمال ابتلا و شدت سرماخوردگی پیشنهاد کرده بود. درست بعد از انتشار این کتاب بود که فروش مکملهای غذایی شامل ویتامین ث رشد چشمگیری پیدا کرد و هنوزم ادامه داره. با اینکه دانشمندا هنوز دلیل محکمی پیدا نکردن که ویتامین ث احتمال ابتلا به سرما خوردگی رو کاهش می ده ولی خیلی از مردم هستن که واقعاً به این مطلب اعتقاد دارن. واقعیت مطلبم اینه که الان مدارکی هستش که نشون می ده ویتامین ث میتونه رو کاهش زمان دوره و شدت سرما خوردگی تاثیر داشته باشه.

    اما اول داستان ویتامین ث برمی گرده به چندین قرن قبلتر که قرائنی دال بر ثبت بیماری اسکوربیت به دست اومده. اسکوربیت یه جور مریضیه که علائمش ضعف عضلانی، رخوت و سستی، مشکل در بهبود زخمها و خونریزی از لثه هاست. رد اسکوربیت رو میشه تو اسناد به دست اومده از قبل از میلاد مسیح پیدا کرد. تو وقایع نگاریهای مربوط به سفرهای دریایی قرن شانزدهم مثل سفرنامه ماژلان هم میشه نمونه های زیادی از ابتلا به اسکوربیت رو شناسایی کرد. گزاراشای مربوط به کاشفان قطب جنوب هم نشون می ده که چه طور کاپیتان اسکات و افرادش قربانی این بیماری شدن.

    پزشکان تقریباً از همون سالهای دور سعی کردن که روشهایی رو برای معالجه این بیماری پشنهاد کنن. برای مثال تجویز سالادها، میوه جات، سبزیجات، ترشی کلم، پیاز و آبجوی دانه خردل و … در این شمار هستن. ژاک کارتیه، کاشف فرانسوِی کانادا، در سفرنامه خودش (سالهای 1530) به این مطلب اشاره داره که چطوری سرخپوستای نیوفونلند برای معالجه بیماری رازآلود افرادش از جوانه های سبز رنگ یک نوع درخت صنوبر استفاده کردن1.

    اما حتی تا 200 سال بعد از سفرهای کارتیه، بیماری اسکوربیت کابوس مرگ خدمه کشتی ها در سفرهای دریایی طولانی بوده تا اینکه پزشک بریتانیایی، جیمز لیند، روش معالجه اسکوربیت را پیدا کرد. لیند با تکیه بر این باور قدیمی که مواد اسیدی و ترش مزه باعث کاهش اثرات بیماری می شن، تاثیر شش ماده مختلف رو روی شش گروه از ملوانان مبتلا آزمایش کرد. تو هر گروه دو ملوان بیمار علاوه بر جیره غذایی روزمره کشتی، مواد مورد آزمایش لیند را مصرف می کردن. به گروه اول یکی از ترکیبات اسید سولفوریک، به گروه دوم شراب سیب، به گروه سوم آب دریا، به گروه چهارم سرکه، به گروه پنجم ترکیبی از سیر، دانه خردل، نوعی صمغ و مواد دیگر و در نهایت به گروه ششم هر روز دو عدد پرتقال و یک عدد لیمو داده می شد (خوش به حال گروه ششم!).

    لیند متوجه شد که افراد گروه ششم که از مرکبات تغذیه می کردن، به سرعت و ظرف شش روز کاملاً خوب شدن. ملوانایی هم که بهشون شراب سیب داده شده بود، بعد از دو هفته علائمی از بهبودی رو نشون دادن، اما بقیه هیچ فرقی نکردن.

    با وجود انتشار یافته های لیند، 50 سال طول کشید تا ناوگان بریتانیا آب لیمو را به رژیم غذایی ملوانان اضافه کنه و به دست آوردن ویتامین ث خالص نیز تا سال 1932 محقق نشد. در آن زمان نام این اسید تازه کشف شده را اسید هگزورونیک گذاشتن و بعدها نام اسید اسکوربیک (تداعی گر بیماری اسکوربیت) رو روش گذاشتن. البته جلوگیری از ابتلا به بیماری اسکوربیت تنها خاصیت ویتامین ث نیست و این ویتامین خواص زیاد دیگه ای هم داره.

    یه خاصیت مهم ویتامین ث نقشیه که تو شکل گیری و ترمیم کلاژن داره. کلاژن یه پروتئینه که سلولها و بافتهای بدن رو کنار هم نیگه می داره. کلاژن ترکیب اصلی رگها، پوست، تاندونا و رباطها است. ویتامین ث تو رشد دندونا و استخونا هم نقش داره. علاوه بر همه اینها ویتامین ث واسه سنتز بعضی از هورمونا مثل تیروئید هم لازمه. ویتامین ث به جذب آهن و کلسیم تو بدن هم کمک می کنه. ویتامین ث یه آنتی اکسیدان مهم به حساب می آد. ویتامین ث با رادیکالهای آزاد ترکیب می شه و جلوی اکسید شدن سلولهای بدن رو می گیره. از ویتامین ث به عنوان نگهدارنده و عامل بازدارنده در برابر تغییر رنگ مواد غذای هم استفاده می شه.
    ویتامین ث مثل ویتامینهای ب جزو ویتامینهای محلول تو آبه. واسه همینم، مثل باقی ویتامینهای محلول تو آب، مصرف زیادش اثرات بد شناخته شده مهمی نداره و راحت دفع می شه. بدیش اینه که ویتامین ث اضافی تو بدن ذخیره نمی شه و باید به صورت روزانه تامین بشه. افراد بالغ روزانه به 60 میلی گرم ویتامین ث نیاز دارن. ویتامین ث خیلی تحمل گرما رو نداره و معمولاً تو پخت و پز از بین میره. حتی خرد کردن سبزیجات می تونه باعث از بین رفتن ویتامین ث بشه. واسه همینم مهمترین منبع تامین ویتامین ث، میوه ها و سبزیجات تازه و خام هستن. مرکبات مثل پرتقال، گریپ فروت، لیمو ترش و لیمو شیرین، همونطوریکه همه مون می دونیم، پر از ویتامین ث هستن. به غیر از اینا توت فرنگی، کیوی، و خیلی از میوه های شیرین دیگه هم ویتامین ث دارن. فلفل سبز، گوجه فرنگی، اسفناج، گل کلم، پیاز، شلغم، حتی سیب زمینی و اغلب سبزیجات منابع خوبی برای تامین ویتامین ث مورد نیاز بدن هستن