1. این پایگاه به ثبت ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران رسیده است.

    مهمان عزیز سپاس بابت بازدید شما از تالار گفتگوی دهه هفتادی ها.

    عضویت در انجمن رایگان بوده و برای عموم باز میباشد . با صرف 30 ثانیه یکی از اعضای دهه هفتادی ها شوید .

افزايش تب مالت در ايران

شروع موضوع توسط lady taylor ‏Nov 1, 2013 در انجمن اخبار و دانستنی های تغذیه

  1. lady taylor

    lady taylor مـــــلکـــــــــه (جدید)انــــجــــمـــن ^_^

    3,666
    11,050
    1,481
    افزايش تب مالت در ايران
    [​IMG]
    دكتر مسعود مرداني/متخصص بيماري‌هاي عفوني و گرمسيري، استاد دانشگاه علوم‌پزشكي شهيد بهشتي/17 کشور موفق به ريشه‌کن‌کردن کامل اين بيماري شده‌اند
    افزايش تب مالت در ايران


    تب‌مالت يا بروسلوز از حيوان آلوده به انسان منتقل مي‌شود اما با واكسيناسيون مي‌توان آن را مهار كرد. در حالي که 17كشور، موفق به ريشه‌كن كردن كامل بيماري بروسلوز شده‌اند، متاسفانه در كشور ما آمار افراد مبتلا به تب‌مالت روبه‌ افزايش است...

    اين موضوع به عدم‌برنامه‌ريزي صحيح مسوولان مربوط مي‌شود. در سال‌هاي اخير متولي سازمان دامپزشكي از يك وزارتخانه به وزارتخانه ديگر انتقال پيدا كرده و بودجه كافي براي واكسيناسيون حيوانات در اختيار متوليان قرار نگرفته و اين مساله از اولويت خارج شده است. به اين ترتيب، تعداد حيوانات بيمار و به تبع آن انسان‌هاي بيمار افزايش يافته‌ است.


    460 سال قبل از ميلاد مسيح، بقراط در كتابي از بيماري‌‌اي ياد مي‌كند كه مشخصات تب‌مالت را داشت. عامل بيماري در سال 1886 توسط فردي به نام ديويد بروس كشف شد. بروس، باكتري تب‌مالت را از طحال سربازان تلف شده در جزيره مالت جدا كرد و بعدها به پاس قدرداني از او بيماري را بروسلوز نام نهادند. عامل بيماري باكتري به نام بروسلاست. كوكوباسيل گرم منفي، غيرمتحرك و كوچكي كه متابوليسم هوازي دارد و در حيوانات باعث سقط جنين مي‌شود. اگر عامل بيماري در گوسفند، شتر و بز باشد بروسلامليتنسيس، در گاو بروسلاآبورتوس، در خوك بروسلاسوئيس و در سگ بروسلاكنيس نام دارد. متداول‌ترين عامل تب‌مالت از نوع بروسلامليتنسيس است.


    در دنيا چندنفر تب مالت دارند؟

    در ايالات‌متحده، آمريكا سالانه 100 مورد ابتلاي انساني گزارش مي‌شود و بيشتر نيز ناشي از ورود محصول‌هاي دامي از كشورهاي خاورميانه و مكزيك است. در بيشتر كشورهاي اروپايي عامل بيماري كاملا ريشه‌كن شده ولي هنوز در كشورهايي مانند اسپانيا، ايتاليا، قبرس و تركيه موارد متعددي گزارش مي‌شود. در كشور ما، تب‌مالت در مناطق روستايي و عشايري يك بيماري بومي محسوب مي‌شود. در دهه‌هاي
    60 و 70، شمار مبتلايان انسان به اين بيماري در استان‌هاي چهارمحال‌‌وبختياري، استان مركزي، زنجان و همدان زياد بوده كه دليلش هم دسترسي نداشتن مردم به مواد لبني پاستوريزه بود‌ه است، اما در سال‌هاي اخير در برخي از استان‌هاي كشورمان موارد افزايش ابتلا گزارش مي‌شود. براساس آمارهاي موجود، بيشترين آلودگي به ترتيب در استان‌هاي ايلام، همدان و آلودگي متوسط در كرمان و مركزي و آلودگي خفيف در آذربايجان شرقي و غربي، كردستان، فارس، زنجان و مازندران است.


    تب مالت چگونه منتقل مي‌شود؟

    انتقال از طريق تماس انسان با حيوان آلوده است. از طريق دستگاه گوارش تماس مستقيم با حيوان با پوست مصدوم، امعاء و احشاء حيواني، ورود باكتري به ملتحمه چشم، ورود باكتري به دستگاه تنفسي (استنشاق) و تزريق تصادفي عامل بيماري به پوست است. احتمال عفونت از انسان به انسان در موارد استثنايي ديده مي‌شود. انتقال از طريق خون، پيوند مغز استخوان، از طريق جفت به جنين، از راه شيرمادر يا تماس جنسي نيز گزارش شده ولي محتمل‌ترين راه انتقال عفونت،‌ همان راه گوارشي است يعني از طريق خوردن شيرخام و فرآورده‌هاي غيرپاستوريزه مانند خامه، سرشير، پنير تازه و بستني. خوردن گوشت حيوان آلوده كه به خوبي طبخ نشده و به صورت كبابي، آبدار يا نيم‌پز است نيز باعث آلودگي‌ انسان مي‌شود.


    چه كساني در معرض خطرند؟

    هر فردي كه به هر طريقي با حيوان آلوده تماس پيدا مي‌كند، ممكن است آلوده شود. كاركنان دامپزشكي در كشتارگاه‌ها، قصاب‌ها، دامپروران، كشاورزان، كاركنان سلاخ‌خانه‌ها، كاركنان پزشكي، كاركنان آزمايشگاه (استنشاق باسيل نيز خطرناك است)،‌ كاركنان پشم‌چيني گوسفند و بز همه و همه افراد در معرض خطر هستند. باكتري بروسلوز مقاوم است. مدت بقاي عامل بيماري تب‌مالت به درجه حرارت و pH محيط بستگي دارد. اين باكتري در شير از 24ساعت تا 18ماه (شير فريز شده)،‌ در خامه
    4 تا 6 هفته، در پنير نمك‌زده 5/2 تا 3ماه، در گوشت ‌يخ‌زده بيش از يك سال و در گوشت نمك‌سود شده بيش از 3ماه زنده مي‌ماند.


    افزايش ابتلا به اين بيماري را در فصل‌هاي گرم سال مانند بهار و تابستان مشاهده مي‌كنيم. در اين 2 فصل، زاد و ولد حيوان‌ها بالا و شيردهي آنها نيز زياد است. احتمال آلودگي يك دام، باعث آلوده شدن شير و لبنيات خواهد شد و خوردن لبنيات آلوده انسان‌ها را گرفتار خواهد كرد.


    علايم اين بيماري چيست؟

    در بزرگسالان شروع بيماري به شكل حاد يا تدريجي است. باكتري 2 تا 4 هفته بعد از ورود شروع به فعاليت مي‌كند. فعاليت باكتري باعث تب و تعريق مي‌شود كه گاهي عرق بدبويي هم ايجاد مي‌كند. تعريق معمولا شبانه‌ است. بي‌اشتهايي، خستگي، سردرد، درد پشت و علايمي مانند افسردگي نيز ظاهر مي‌شود. غدد لنفاوي
    ناحيه گردن، كبد و طحال بيمار بزرگ مي‌شوند. درگيري ديگري كه در بيماران مبتلا به تب‌مالت ديده مي‌شود مربوط به سيستم استخواني عضلاني است. مفاصلي مانند مفصل لگن نيز گرفتار مي‌شود به طوري كه بيمار قادر به راه رفتن نخواهد بود.


    اگر بيماري به موقع تشخيص داده نشود و درمان مناسبي براي آن انجام نشود به تدريج كبد و سيستم گوارشي را دربرمي‌گيرد و حالت‌هايي مانند حصبه و يرقان به وجود مي‌آورد. درگيري قلب باعث التهاب بافت اطراف قلب، درگيري ريه به پنوموني و درگيري سيستم ادراري تناسلي به التهاب و عفوني‌شدن کليه منجر مي‌شود. عوارض خوني مانند كم‌خوني، كاهش پلاكت و كاهش گلبول‌ سفيد نيز از ديگر عوارض جدي بيماري قلمداد مي‌شوند.


    روش تشخيص بيماري چيست؟

    در مواردي كه بزرگي كبد و طحال يا بزرگي غدد لنفاوي همراه تب و لرز است يا يافته شايع ديگري ديده مي‌شود بايد درباره محل زندگي بيمار، مسافرت‌هاي اخير يا خوردن موادغذايي مشكوك اطلاعاتي كسب كنيم. موارد گفته‌شده كمك زيادي به تشخيص هر چه سريع‌تر بيماري مي‌كند. اساس تشخيص آزمايشگاهي و درخواست آنتي‌بادي در سرم است. اين آزمايش (تست ‌رايت) تا حدودي مشخص‌كننده است ولي با كشت خون، كشت مغز استخوان و كشت محتويات طحال و كبد به نتيجه كامل دست مي‌يابيم. خوشبختانه اين آزمايش در همه آزمايشگاه‌ها انجام مي‌شود.



    تب مالت درمان دارد؟


    براي درمان بيماري، آنتي‌بيوتيك تركيبي تجويز مي‌شود. مصرف 2ماه از اين آنتي‌بيوتيك علاوه بر رفع علايم، دوره بيماري را كوتاه‌تر مي‌كند و عوارض را كاهش مي‌دهد. براي پيشگيري از ابتلا به اين بيماري نيز بايد به توصيه‌هاي زير توجه کرد:

    • از مصرف مواد لبني و فرآورده‌هاي مشكوك خودداري كنيد. مواد لبني پاستوريزه كاملا مطمئن و بي‌خطرند.

    • از پرورش دام به‌صورت سنتي به سمت پرورش دام به شكل مكانيزه و صنعتي برويد.

    • استانداردهاي بهداشتي فردي در محل كار و زندگي را رعايت كنيد.

    • در سيستم بيماريابي فعال عمل كنيد.

    • اگر يكي از اعضاي خانواده بيمار بود، بقيه اعضاي خانواده نيز بايد از نظر آلودگي بررسي شوند و در صورت ابتلا درمان آنها نيز به سرعت آغاز شو